Moldova 1.0, Chisinau 2.0

In timp ce la Chisinau, in Piata Marii Adunari Nationale, protestele continua, #pman a devenit un loc de pelerinaj online. La fel si #chisinau. De aici, unii au tras concluzia ca am avea de a face cu prima revolutie transmisa online. Insa, asa cum spuneam pe twitter,

orice revolutie porneste printr-un protest. dar nu orice protest sfarseste prin a fi o revolutie…

Pana in acest moment, doua aspecte importante merita a fi subliniate:

Cum a inceput totul?

Tinerii au fost mobilizaţi prin sms-uri şi mesaje pe internet, care îndemnau ca la ora 18.00 să se adune în faţa statuii lui Ştefan cel Mare, pentru a aprinde lumânări în semn de “doliu naţional” pentru victoria comuniştilor. (Sursa)

O practica “verificata” in trecut. In Politica 2.0.08 spuneam ca

prima demonstratie a fortei mesajelor text a fost facuta in Filipine, in anul 2001, cand protestele la adresa presedintelui Joseph Estrada au fost organizate prin intermediul mesajelor trimise de pe mobil. In 2004, in Spania, mesajele de tip text au contribuit la rasturnarea guvernului lui José María Aznar.

Iar acum, intrebarea incomoda:

intr-un spatiu geo-politic in care Partidul Comunist s-a impus de o asemenea maniera, chiar isi imagineaza cineva ca 30.000 de oameni se pot aduna intr-un spatiu public fara o “mana de ajutor”?

Iar de aici, cea de a doua intrebare:

Cate manifestatii avem?

1. O manifestatie “legala”, in Piata Marii Adunari Nationale, careia i s-au alaturat si membri ai Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM) si Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM);

2. O manifestatie “violenta” in preajma cladirii Parlamentului si Presedintiei;

3. O “manifestatie” online. [Actualizare:] TechCrunch citeaza net.effect – Moldova’s Twitter Revolution.

Carne de tun…

Evident, cea de a doua manifestatie va fi folosita din plin de catre Voronin. Comunicatul Ministerului de Interne al Republicii Moldova este doar inceputul. Si, probabil, participantii la prima manifestatie vor fi lasati o vreme “sa fiarba in suc propriu”. Apoi, lucrurile se vor linisti. Cu complicitatea marilor puteri si in spatele “declaratiilor internationale” de fatada.

Pentru ca, intr-o Moldova 1.0, un Chisinau 2.0 nu are nici cea mai mica sansa. Da, realitatea e baroca

Recomandări

6 comentarii

 1. Nu vorbi, dupa teoria asta lucrurile s-ar fi asezat si la noi, pana prin 19-20 decembrie. Nu-i asa.

 2. neagrigore

  barocul este subliniat si de programul de desene animante, ce sa ii faci, se pare ca aveam nevoie de o revolutie, a venit primavara … trist.

 3. […] Aboneaza-te prin email « Moldova 1.0, Chisinau 2.0 […]

 4. […] face probabil cea mai buna comparatie cand spune ca e vorba de o Moldova 1.0 si Chisinaul 2.0 si ca revoltele celor 30k de studenti  nu au nici o sansa. Asta nu inseamna ca nu merita sa […]

 5. Cristi

  Web. 2.0 este doar un accesoriu interesant si cam atat. Esential e ca dupa 1989 1.0, iata, avem un 2009 2.0…. aceeasi partitura…
  Iata cum deodata realizez ca “cercul” – cum il numea acum 2 saptamani un nene mintos – in care traim in Romania e de-a dreptul paradisiac in comparatie cu “cercul” din Moldova.

Adaugă comentariu