Chisinau: exista o revolutie Twitter?

Dupa folosirea de catre TechCrunch si net.effect a sintagmei Moldova’s Twitter Revolution, revolutia twitter de la Chisinau s-a tranformat rapid intr-un soi de adevar de necontestat al indragostitului de web 2.0.

Putem insa vorbi de o revolutie. Sa ne intoarcem pentru o clipa la textul original:

In timp ce, probabil, este prea devreme pentru a spune daca revolutia Twitter din Moldova va fi un succes, ar fi cu siguranta gresit sa nu tinem seama de rolul pe care Twitter si alte social media l-au jucat in mobilizarea (si, cu atat mai mult, in raportarea evolutiei) protestelor.

Moment in care ar trebui sa ne fie evident ca “revolutia Twitter din Moldova” este o figura de stil. Si, pentru aceia care vor mai mult: in urma cu o saptamana, Jon Pincus incerca sa argumenteze ca a comunica pe Twitter ar reprezenta o strategie politica. O insemnare care l-a determinat pe Matt Lockshin sa reactioneze

Nu am nicio indoiala ca Twitter are rolul sau in organizarea si sustinerea politica, dar acest lucru nu inseamna ca Twitter este o strategie

si pe Ivan Boothe sa fie chiar mai explicit:

Exista o tendinta, cred eu, in a incerca “sa pliem” strategia si instrumentul. In a spune “asta este ceea ce dorim sa realizam, si – hei! – exista o unealta care va face asta!”. Si a echivala apoi instrumentul cu strategia. Desi acestea sunt in continuare procese separate si etape separate in dezvoltarea unei campanii.

Imi place sa folosesc Twitter pentru propriile campanii. Dar, in opinia mea, strategia se afla intotdeauna pe primul loc, inainte de a imagina modul in care se potrivesc instrumentele care vor fi folosite.

Manifestele politice, retelele de tip phone tree si “sufocarea” faxurilor probabil ca au fost privite ca strategii atunci cand fiecare tehnologie a aparut. Dar, fara o strategie de campanie care sa permita implementarea acestor instrumente nu cred ca acestea ar ajunge sa fie eficiente.

Recomandări

9 comentarii

 1. Sorin nu exista o REVOLUTIE TWITTER, ci exista e REVOLTA REALA transmisa foarte bine, foarte rapid si foarte detaliat prin intermediul TWITTER-ului!

 2. Sorin Tudor

  @ artistu,

  exact! mai concis nici ca se putea formula. multam!

 3. “acest lucru nu inseamna ca Twitter este o strategie”
  Nu am auzit de nici o revolutie sa aibe strategie…
  revolutiile mocnesc, dar ele sunt in general spontane 🙂

  web 2.0 a avut importanta lui. dar nu putem ca se face revlutie stand acasa in fata computerului…
  artistu are dreptate: revolutia o fac cei care sunt in strada.

  pe de alta parte, deocamdata nu putem sa catalogam ce se intampla in Basarabia revolutie. rvolutiile se sfarsesc cu schimbari de regim politic, de lideri … nu s-a schimbat nimic 🙂
  daca o sa cada Voronin… atunci o sa utem spune ca a fost revolutie.

 4. Sorin Tudor

  @ McGogoo,

  Da, asa e, asta spuneam si eu inca de ieri… As fi vrut sa nu am dreptate…

 5. @McGogoo – iti spun eu ca va cadea. Deja Moscova l-a “scapat” din brate! 😉

 6. @artistu. l-a scapat moscova dar UE si alte mari puteri nu au pe cine sa ia in brate in locul lui. Chitoarca nu s-a remarcat ca lider al opozitiei.

 7. Cristi

  @ artistu

  A pipai nu inseamna a intelege. E doar un preludiu… 🙂

 8. Cristi

  @ artistu

  Corect, l-a scapat din brate pe vova. Intrebare de 1000 de puncte: pe cineva va scapa din brate in locul lui?

  Sau crezi, cumva, ca opozitia… stii cine sunt “angajatii” opozanti moldoveni (nu tinerii din strada)?

 9. […] Scriam ieri ca “revolutia Twitter din Moldova” este o figura de stil. Iata cateva date in plus in sprijinul acestei afirmatii… […]

Adaugă comentariu