Becali, Basescu si teleromania

In asteptarea unei sentinte in cazul Gigi Becali, nu ai cum sa nu remarci presiunea mediatica. Si, decat sa ne dam cu parerea despre cum “cazul Basescu” a trecut in plan secundar, haideti sa parcurgem cateva randuri din cartea Teleromania in 10 zile:

Prin dramatizare si personalizare, media ne reunesc in comunitati participante la procesul comunicational, facandu-ne sa ne asumam fie valorile asociate rolului de “salvator” pe care il joaca constant presedintele Traian Basescu, fie rolul antagonic de adversar al acestuia.

Media nu ofera doar informatii pe piata comunicationala, ci construiesc, implicand in comunitati de valori si credinte impartasite pe emitatori si receptori, o “cultura” sociala a tranzitiei, cu toate avatarurile si distorsiunile proprii tranzitiei. Tranzitia nu este doar o stare de fapte si o suma de informatii disponibile pentru public, ci o drama simbolica mediatica de forte care se infrunta in disputa pentru a controla resursele materiale si simbolice din campul tranzitiei. Nu este o exagerare a unor analisti care comentand “evenimentele politice” le trateaza ca secvente dramaturgice ale unei telenovele a politicii romanesti in tranzitie.

In genere, dispozitivul spectacolelor televizuale este populat de elemente rituale mitologizante si de interactiuni comunionale cu telespectatorii: persoanele sunt prezentate ca personaje aflate la jumatatea drumului intre real si fictiv; scenarizarile imprumuta elemente din figurile narative ale povestirii, miraculosului, legendei, ceea ce solicita mai mult credinta decat ratiunea critica; astfel spectacolul ceremonial al televiziunii se apropie mai mult de creatia romaneasca sau de iluzia teatrala, cu toate artificiile pe care le solicita punerea in scena.

Ei, cum vi se pare ca se potrivesc lucrurile in “cazul Becali”? ­čśë

Recomand─âri

7 comentarii

 1. Absolut toate comentariile pe baza “cazului Becali” au aceeasi concluzie. Acest “sarac cu duhul” este o victima nefericita a acoperirii cazurilor familiei Basescu si Popoviciu.

 2. Ma bucur sa vad ca imi impartasesti aceeasi idee. Stiam eu ca nu sunt singurul care crede ca atunci cand Basescu este intr-un “impas mediatic” si se duce la fund, isi pune trepadusii sa “fabrice” un scenariu care sa il treaca in plan secundar pentru ca ulterior sa revina sa faca pe “salvatorul Romaniei”.

 3. Am inceput sa regret ca traiesc in Romania, inainte eram un nationalist convins, acum insa cred ca o sa ma gandesc la cum e sa traiesti in Canada. Am ajuns sa traim intr-o tara de clanuri care mai de care, rusine!!!

 4. Mi se pare ca sunt rupt de realitate, peste tot la televizor se repeta pana la refuz aceeasi idee “e mana lui Basescu”. Nu stiu, poate nu inteleg eu, dar chiar se poate ca Basescu sa detina atata putere, adica toata justitia din Romania sa fie controlata de el? Toata lumea vede scenarii peste scenarii, eu vad doar un act de justitie. Foarte putina lume citeste ceea ce conteaza cu adevarat si anume explicatiile expertilor in drept care difera fuddamental de justi’ia facuta la coltul strazii de catre demonstranti veniti din toata Romania.

 5. […] Bonus: Geoan─â asmute DNA-ul pe familia B─âsescu si zice ca este o satura┼úie de B─âsescu ├«n ┼úar─â. De ce este acesta un bonus? Pentru ca, din surse diferite, a ajuns catre mine un zvon privind relatia Geoana – Basescu. Un zvon pe care, macar de amorul artei, vi-l voi spune curand. Traim in teleromania… […]

 6. ANDREEA

  Nu stiu dac├á cuiva i se pare normal ca interlopii burtosi cu cefe late s├á sfideze atitia oameni venind pe posturile tv in timp ce un om ca Becali e considerat pericol public! E revolt├átor ceea ce se intimpl├á!Se dovedeste c├á ” pe cine nu lasi s├á moar├á nu te las├á s├á tr├áiesti !” Treceti la pusc├árie infractorilor!!!!! Libertate pentru GIGI BECALI !!!!!!!!!!!Andreea din Franta

 7. CRISTOS A INVIAT. nu mai fiiti voi marii filozofii, shi nu mai judecati pe patronul stelei,deoarece nu vety ajunge k el nici intr-o suta de vietii.
  Dupa km am scris in comentariiul trecut clubul steaua merita un asemenea patrron care a ridikt bisericii shi a construit un sat intreg coo banii facuty de mana lui.
  BECALII ESTE SHI VA RAMANE PATRON LA STEAUA SHI DINCOLO DE MOARTE.

  STEAUA NU STRALUCESTE LA LUMINA ZILEI.

Adaug─â comentariu