Becaliada

Arestarea lui Gigi Becali s-a resimtit cu putere pe Internet: joi, 2 aprilie, ziua in care mascatii l-au ridicat din Pipera, editiile online care au inregistrat un numar neasteptat de comentarii (Realitatea.net, de altfel, s-a laudat la scena deschisa cu cele peste 15.000 de vizualizari pe care le-au avut stirile cu Becali si cu sutele de comentarii primite).

La randul sau, trafic.ro – primul serviciu de analiza pentru site-urile din Romania – arata ca, doar in data de 2 aprilie, peste 15.000 de cautari legate de numele lui Becali au condus spre site-urile monitorizate de acesta. Iar daca punem la socotela si sutele de mentionari pe bloguri si pe Twitter, incepem sa ne formam o idee despre modul in care furtuna mediatica privindu-l pe Gigi Becali a atins Internetul.

Furtuna mediatica? Da, chiar asa. Conform trafic.ro, joi, 2 aprilie, ziua in care Mircea Geoana si-a anuntat oficial intentia de a candida pentru Cotroceni, au existat doar cu putin peste 50 de cautari dupa numele sau care au condus catre site-urile monitorizate. O diferenta enorma. Dar, daca tot vorbim despre diferente, ar trebui sa o avem in vedere si pe aceasta: acelasi trafic.ro anunta ca, de Ziua Pacalelilor, au existat peste 116.000 cautari dupa „1 Aprilie”…

Ironic, am putea spune ca, in timpul ce PSD-ul viseaza punand Geoana pe geana, de Becali si de 1 aprilie a auzit toata lumea. Insa, Ziua Pacalelilor este mult mai apreciata. Ironia cifrelor ascunde insa o alta ironie, mai mare: chiar aflati sub un bombardament mediatic, romanii continua sa se arate dezgustati de spectacolul democratiei dambovitene.

Sigur, pentru Lorzii jocului, Becaliada este o victorie: aceia care inca se mai gandesc sa mearga la urne, se vor raporta la democratie prin prisma „cazului Becali”, iar la performantele alesilor prin prisma „crizei economice necrutatoare”, fara ca nimic altceva sa mai conteze. Iar aceia care s-au decis sa nu mai mearga la vot, vor putea sa faca in continuare ce au facut si pana acum: sa priveasca viata zambind, ca pe o continua pacaleala.

In tara Becaliadei, spectacolul continua. Chiar si fara spectatori.

(Editorial publicat in Evenimentul Zilei)

Recomandări

6 comentarii

 1. sunt unul dintre cei care ii tine partea acum.
  Vinovat sau nu (adevarul trebuie stabilit de justitie) politia nu a respectat procedurile legale.
  1- trebuia sa fie instiintat telefonic,
  2- citatie
  3- manadat de aducere . abia dupa ce refuza sa se prezinte de bunavoie.

  au sarit direct la punctul 3… si nu oricum ci insotiti de presa pentru ca era nevoie de circ…
  si asta nu a sunat deloc a pacaleala.

 2. Cristi

  Exista mai multe feluri de “a privi zambind”. Asa ca uneori spectacolul se termina brusc, chiar daca spectatorii nu se mai trezesc vreodata la realitate. Nu e asta miza oricarui spectacol?

 3. azi am văzut la TV zeci de oameni strânşi în faţa instituţiei unde era audiat Becali. sunt curios: oamenii ăştia n-au servici?

 4. Anonymous

  Doresc prea mult domnitului domn Becali sa ramana liber si foarte , foarte sarac, ca cei din fata Tribunalului care-l sprijina frenetic”free gigi”…se refera la marijuana sper!
  Mi-e sila sa privesc in jurul meu sau la tv.Scarba

 5. chiar ma miram pentru ca in ultimele luni de zile individul cam disparuse de pe sticla, insa acum “Becali Show” a revenit in forta.

 6. Cristi

  Mda, cand incepi sa iei “informatia” si transmisia in direct drept realitate, ajungi sa nu mai intelegi pe ce lume traiesti.

  Probabil ca d’aia erau oamenii mai “subtili” pe vremea lui ceashca, chiar daca erau “doar” magazioneri. Paradoxal, omul nou s-a desavarsit in democratie, nu sub comunism.

Adaugă comentariu