Sus pe… Suspendare?

Ce am înțeles eu din standardele facebook și din recentul “val de suspendări”.

1. Dacă te exprimi online ca la ușa cortului te alegi cu contul suspendat. Ceea ce, în sine, e un lucru bun. Chiar și în cazurile în care dacă două dintre cele trei cuvinte pe care le folosești în mod uzual atunci când ești nervos sunt “Dragnea” și “PSD”. Nu știu dacă astfel vom (re)deveni ceva mai politicoși, dar, poate, vom (re)deveni ceva mai creativi. În defintiv, limba română-i o comoară. Și, de exemplu, dacă ne dorim să scriem o urare pentru Dragnea, ne putem aduce aminte de faptul că are conturile blocate și mărinimoși, să-i împrumutăm, în mod insitent și repetat, o monedă din Botswana.

2. Există ceva complicații la folosirea unor termeni care nu întotdeauna sunt echivalentul unei jigniri (ex: bulangiu, țigan, bozgor, moldovean, corporatist). Roboții facebook, însă, nu prind nuanțe. Și nu sunt ei de vină. Așa cum nu sunt de vină nici cei care i-au programat. Vrem, nu vrem, standardul de insultare a inteligenței este dat în online de SUA, țara în care statuia lui David există în reprezentările publice doar în varianta bust, majoritatea operelor de artă renascentiste sunt considerate un soi de variantă timpurie a pornhub și până și Picasso este cenzurat. Asta e situația – bloggerii mai vechi au mai trecut pe vremuri prin așa ceva (când încercau în zadar să se certe cu roboții Google) – râdem , glumi, dar nu depășim incinta.

3. Pe toți roboții ăștia online îi doare fix în algoritm dacă se difuzează informații false având caracter general. Nu se închide niciun un cont pentru afirmații de genul “Dragnea luptă cu statul paralel pentru propășirea țării”, “în loc să arunci banii pe o excursie în Brazilia, mai bine vizitezi Teleormanul”, “mai bine comunist decât corporatist” etc. Așa cum tot fix în algoritm îi doare de propaganda (pro)rusă din România. Sau de România. Dovada? Puzderia de grupuri publice care chiar încalcă, punct cu punct, toate standardele facebook (aveți un exemplu aici).

4. Facebook este în declin de vreme ce toți ăia care până mai ieri considerau că Mark ar trebui să le mulțumească personal că îi butonează rețeaua, astăzi dau din colț în colț, jurându-se că le-a călcat pisica pe taste. Da, da, e o condamnat. O să dispară curând.

5. “Din cauza cenzurii pe Facebook, românii migrează spre rusescul VKontakte” – ăsta e un titlu (de pe Sputnik, renumita agenție de știri specializată în apărarea drepturilor omului) care ar putea fi o glumă dacă nu ar suna ca un obiectiv de politică (încă) externă.

Recomandări

Adaugă comentariu