Sirena lui Vasile Dragnea

Ziele acestea, toată lumea vorbește despre cel mai mare exercițiu de alarmare a populației și despre cum sirenele glorioase vor răsuna în toată țara. Sau, mai pe șleau spus: toată lumea vorbește despre un exercițiu propagandistic de un tembelism fără seamăn.

Iar dacă am pomenit cuvântul propagandă, permiteți-mi să vă aduc aminte ceva:

“Vasile Roaită a fost făcut UTC-ist post-mortem și i s-a atribuit tragerea sirenei în timpul marii greve de la Atelierele CFR Grivița din februarie 1933. (…)Înainte de Al Doilea Război Mondial localitatea Eforie Sud s-a numit Carmen Sylva (pseudonimul literar al reginei Elisabeta, 1843-1916). În 1950, localitatea a primit numele “eroului” ceferist Vasile Roaită. Abia în 1962, în cadrul marii operațiuni de destalinizare la nivel simbolic, localitatea a primit numele Eforie Sud.
(…)Dispariția subită a lui Roaită din discursul propagandistic al PCR nu s-a datorat, așa cum s-a speculat în epocă, nevoii lui Ceaușescu de a fi singurul erou din ilegalitate, ci unei descoperiri neașteptate făcută de istoricii comuniști în arhivele Siguranței: Vasile Roaită nu numai că nu fusese nici măcar grevist, dar era unul dintre informatorii pe care Siguranța îi infiltrase printre muncitorii de la Atelierele Grivița.” (de aici)

Zeci de ani mai târziu, sirena revine în propaganda oficială. De ce spun propagandă? Pentru că testul acesta este strict un exercițiu de imagine. Sau, după cum foarte bine rezumă Andrei Cismaru într-un post pe facebook:

Cei care aud sirenele, in caz de razboi, unde ar fugi sa se ascunda? avem si o lista a locurilor de adapost sau e pe principiul : “boss, noi v-am anuntat!”

Fără un plan concret de măsuri complementare, exercițiul acesta – util în orice țară civilizată – este doar… “mult zgomot pentru nimic”.

Notă: Cum adică “util în orice țară civilizată”? Ei bine, în Elveția există peste 8.200 de sirene pentru alarmarea populației în cazuri de urgență. Iar pentru că elvețienii iau în serios astfel de lucruri, în fiecare an, în prima zi de miercuri din luna februarie, este efectuat un test național al acestora. Și iată, de pildă, cum este promovată această zi.

Recomandări

Adaugă comentariu