Tratatul de la Lisabona prevede ca tarile membre UE vor fi guvernate de Comisia Europeana, un organism ai carui membri nu sunt alesi pe baze democratice.
Suna putin infricosator? Atunci, protestul celor 80 de membri ai Parlamentului European impotriva impunerii nedemocratice a Constitutiei Europene prin intermediul Tratatului de la Lisabona devine oarecum de inteles.
Priviti imaginile din timpul protestului (credeti-ma, merita!): veti vedea cum membri ai Parlamentului european se acuza reciproc de fascism, comunism si tembelism. Si, mai mult, veti vedea cum functioneaza “democratia licuricilor”.
Si, pentru cei interesati, putina istorie:
2005: Franta (29 mai) si Olanda (1 iunie) au respins prin referendum Constitutia Europeana;
- aceste esecuri au determinat rescrierea Constitutiei sub forma Tratatului de la Lisabona;
– Substanta Constitutiei este pastrata. (Angela Merkel)
– Partea buna in a nu-l denumi “Constitutie” este ca nimeni nu poate sa solicite un referendum pentru adoptarea sa. (Giuliano Amato)
- 13 decembrie 2007: la o zi de la protestul amintit mai sus, sefii de stat si de guvern ai celor 27 de state membre semneaza Tratatul de la Lisabona;
- 4 februarie 2008: Nicolas Sarkozy se afla in vizita oficiala in Romania;
- 4 februarie 2008: Romania devine cea de a patra tara care ratifica Tratatul de la Lisabona (dupa Ungaria, Slovenia si Malta);
- 7 februarie 2008: Senatul Frantei aproba Tratatul de la Lisabona.
[…] articolul întreg pentru context şi […]
Explica-mi si mie ce inseamna “guvernate” de Comisia Europeana? Adica se constitue ca un supra-guvern? Sau poate in locul guvernului?
Daca e asa, in ceea ce ne priveste nu pot spune decat: Booyaka!!!
Acum, cum ii convingem sa ne dea si un Presedinte?
@ Maria,
Nu, nu e in locul guvernului. Vor guverna UE ca structura “federala”. Insa inteleg ce spui! 🙂