Cine discrediteaza Antena1?

Recent, Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat raportul “Doua televiziuni: două lumi“, rezultat al monitorizarii posturilor Antena1 si TVR1.

Un raport extrem de critic la adresa Antenei1, intocmit de Manuela Preoteasa, “partener, respectiv manager al publicatiilor on-line HotNews.ro si EurActiv.ro”.

Iata cateva spicuiri:

Politică

 • TVR1 îşi începe Jurnalul cu ştiri despre politică şi, mai mult decât atât, acoperă acest domeniu aproape dublu faţă de Antena 1: 29% faţă de 17%.
 • Pe 20 aprilie, demisia preşedintelui Traian Băsescu era preconizată (…)dacă Parlamentul ar fi votat pentru suspendarea sa. În acea zi, Antena 1 a renunţat la orice alt subiect în jurnalul de seară şi a realocat tot timpul jurnalului, un total de 2599 de secunde, unui eveniment care nu s-a mai întâmplat niciodată: demisia.
 • Din contră, ziua de 24 aprilie aproape a ignorat politica – a fost ziua în care elemente importante cu privire la referendumul de suspendare au fost decise în Parlament. (…)În total, pe 24 aprilie Antena 1 a difuzat 213 secunde pe subiectul politicii interne (faţă de 2599 pe 20 aprilie, în ziua fantomaticei demisii).
 • Un alt element interesant, 40% din acoperirea pe tematica politică din 24 aprilie a fost dedicată conferinţei de presă a senatorului Dan Voiculescu, liderul Partidului Conservator, iniţiatorul a trei proiecte de lege, prezentate toate în acelaşi reportaj în Observator.
 • Antena 1 poate fi suspectată de poziţie partizană faţă de conferinţele de presă, iniţiativele şi poziţiile exprimate de către senatorul Dan Voiculescu, liderul Partidului Conservator şi tatăl principalilor acţionari ai postului TV.
 • În vreme ce TVR1 observă că membrii PD demisionează din funcţiile deţinute în cadrul cabinetului, Antena 1 difuzează o versiune oarecum diferită. Un secretar de stat de la PD refuză să demisioneze, astfel încât concluzia reportajului de la Antena 1 a fost că, de fapt, membrii PD nu vor să plece de la guvernare.
 • Poate cea mai interesantă tabloidizare a ştirilor poate fi observată la Antena 1 în ceea ce priveşte ştirile externe, cele mai multe concentrate pe orice altceva decât politică, afaceri, economic.

Justiţie şi afaceri interne

 • Antena 1 caută scenarii de film, acoperă acele tipuri de abuzuri care sunt cele mai impresionante şi emoţionante. Ierarhizarea TVR1 indică, din contră, prioritate pentru cazurile mari de corupţie, cărora le dedică spaţiu la începutul emisiunii.

Copii, tineret

 • Copiii victime sau bolnavi fac subiectul preferat al ştirilor de prime-time de la Observatorul Antenei 1.
 • Cineva ar spune că dacă ai copii nu ai vrea să te uiţi la Observatorul Antenei 1, principalul jurnal al zilei. Primele tematici în Observator sunt de obicei copiii victime ale abuzurilor, dispăruţi găsiţi ulteriori morţi sau micuţi suferind de boli crude.
 • Subiectele dedicate tinerilor şi copiilor sunt aproape inexistente în Jurnal, faţă de Antena 1 care le abordează în exces prin conţinut negativ, în perioada monitorizată.

Religie

 • Religia este tratată din perspectiva suspectatelor nereguli făcute de anumiţi preoţi (practici de lecuire cu efecte pecuniare, şpagă), în Observatorul Antenei 1.

Cultură

 • Acoperirea mediatică a domeniului cultură este aproape integral înlocuită prin show-biz, cu puţine excepţii (cum ar fi festivalul de artă medievală de la Braşov).

Atitudine

 • Victimele accidentelor sunt filmate într-un mod foarte agresiv în reportajele Antenei 1, în scopul impresionării telespectatorilor.
 • Când subiectul este violenţa, prezumţia de nevinovăţie este uneori ignorată. (…)Cea mai mare parte a unui asemenea conţinut poate fi văzută mai mult la Antena 1.

Si tot asa… Interesant, nu?

O insemnare pe aceeasi tema puteti gasi si pe Imagine Romania.

Recomandări

6 comentarii

 1. Eu unul consider ca raportul este cat se poate de adevarat si corect.

  Nu stiu cine incearca sa discrediteze Antena1 insa eu stiu ca din momentul in care Traian Basescu a fost suspendat eu nu mai urmaresc stirile Antena1.

  In ziua respectiva s-a observat exact care televiziune este independeta si care nu din punct de vedere politic. Antena 1 a aratat clar ca tine partea PSD si PC.

  Nu mai zci de fazele in care Dan Voiculescu le-a dat peste nas la prezentatori deoarece le punea intrebari incomode. Daca asta e libertatea presei…

 2. Sorin Tudor

  @ Marius,

  Si eu cred ca raportul este corect. Ma intreb insa de ce aceste lucruri – stiute de toata lumea sub o forma sau alta – sunt spuse abia acum. Si mai ales de ce prin comparatie cu televiziunea publica… De ce nu s-a facut o comparatie cu o alta televiziune privata? Rezultatele ar fi ramas, fara indoiala, la fel de relevante.

  Imi pare tare ciudat. Si ar fi pacat ca o serie de observatii corecte sa fie viciate de cine stie ce interese. Este, daca vrei, diferenta intre informare obiectiva si discreditare.

 3. da, nu e de loc critic, sorin … tu ai primit vreo invitatie miercuri seara in club a?

 4. Asa e, Sorin. Orice televiziune generalista privata, comparata cu televiziunea publica, ar fi iesit la fel de sifonata. In schimb daca televiziunile private ar fi comaprate intre ele, nu am mai vedea mari diferente. Clar, un atac la adresa postului Antena 1!
  Mentionez ca urasc Antena 1, dar imi place mult Antena 3.

 5. Sorin Tudor

  @ Piticule,

  Crezi ca daca veneam in Club A, l-as fi vazut altfel? 😉 Sa ne intelegem: nu contest obiectivitatea raportului si observatiile facute la adresa Antenei1, ci sistemul de referinta ales.

  Uite, de exemplu, ar fi putut compara Antena1 cu Realitatea TV, pe segmentul stiri. Clar, Antena1 ar fi iesit chiar mai sifonata. Iar din punct de vedere al sistemului de referinta ar fi fost cu mult mai corect.

  Oare de ce nu or fi facut asta?

  @ Gabi,

  Nu stiu daca este un atac. Dar, cum sunt un popor al “scenaristicii”, ne putem gandi la multe…

 6. Sorin Tudor

  @ Piticule,

  Mi-am dat seama ca nu am fost foarte explicit. Nu vreau sa-mi editez propriul comentariu, asa ca revin: NU am primit invitatie.

  Ma bazez pe tine sa ne spui cum a fost intalnirea cu “virusat”. 😉 Si nu uita: VREM FILME!!! 🙂

Adaugă comentariu