10.000 de euro pentru cel mai bun roman romanesc al anului

Asociaţia Casa de Cultură lansează prima ediţie a Premiului literar “Augustin Frăţilă” – romanul anului 2011, în valoare de 10.000 de euro.

59 de romane au îndeplinit condiţiile specificate de regulamentul concursului şi au intrat în prima etapă de jurizare, cea a juriului de specialitate: criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache vor stabili cei cinci autori finalişti care vor intra în cea de-a doua etapă. Numele celor cinci vor fi comunicate în 8 octombrie atât pe site-ul Asociaţiei.

În cea de a doua etapă (10 octombrie – 2 noiembrie), 20 de bloggeri – printre care mă număr și eu – vor alege câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman va primi cel mai mare punctaj va fi răsplătit cu Premiul literar “Augustin Frăţilă” – romanul anului 2011, în valoare de 10.000 de euro.

Din știința mea, este pentru prima dată când bloggerii sunt implicați într-o inițiativă literară de asemenea amploare. Fapt care mă face să reiau pe blog ceea ce am ce am spus aici:

Am acceptat invitația Asociaţiei Casa de cultură din dorința de a sprijini deopotrivă blogosfera şi lumea creatorilor de carte. Blogosfera pentru că, iată, i se oferă posibilitatea de a se implica într-o foarte frumoasă acţiune culturală, într-un gest care, sper, va fi urmat şi de alţii. Lumea creatorilor de carte pentru că astăzi aceştia – vrând, nevrând – trebuie să caute calea spre cititor și prin mijloacele noilor vremi. Iată de ce, în opinia mea, premiile Augustin Frăţilă oferă mult mai mult decât valoarea în sine a Premiului Literar: oferă un model pentru alte evenimente culturale şi pentru necesarul sprijin pe care trebuie să şi-l acorde două părţi ale aceleiaşi lumi.

Ceremonia în cadrul căreia se va acorda Premiul va avea loc în 7 noiembrie 2012 la Hotel InterContinental Bucureşti. În acest an, Premiul este oferit de compania Philip Morris Trading.

Premiul literar “Augustin Frăţilă” va fi acordat în fiecare an pentru cel mai bun roman apărut în anul anterior, conform unei selecţii făcute de cei mai valoroşi critici literari şi de cititorii activi în mediul online.

“Premiul literar “Augustin Frăţila” este o metodă practică prin care Asociaţia Casa de Cultură îşi propune să îndeplinească misiunea de promovare a lecturii. Stimulând literatura cu un premiu consistent şi aducând în atenţia publicului un roman apreciat de exponenţii foarte multor oameni (atât critici literari, cât şi bloggeri) dorim să resuscităm pasiunea pentru lectură şi apropierea de literatura română. Avem încredere în succesul acestui proiect şi ne bazăm pe sprijinul tuturor celor implicaţi în actul de lectură: autori, editori şi cititori!”

Mario De Mezzo, Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură

Recomandări

Adaugă comentariu