X pentru Romania

Ne place sau nu, clasamentul final al proiectului Zece pentru Romania ofera o oglindire a societatii romanesti mai clara decat ne-am dori sa recunoastem.

In cele din urma, acesta este adevarul: departe de a fi tara celor “Zece pentru Romania”, suntem tara lui “X pentru Romania”. El, cetateanul “X”, cetateanul “nu stiu” si “nu mai intereseaza” este, in fapt, simbolul nostru national. El este castigatorul detasat al clasamentului si pastratorul suprem al spiritului mioritic, al “revoltei doinite” indreptate impotriva unei neputinte genetice de a avea intiative constructive.

(sursa: Evenimentul Zilei)

Suntem tara lui “of”, a Mesterului Manole si a bocitoarelor. Suntem tara in care stam drepti ca brazii suportand urgiile de tot felul daca avem “privilegiul” de a privi capra vecinului bolind sau macar suferind de o migrena. Iar daca vecinul face parte cumva din familie, cu atat ai bine!

Cu toate acestea, “Zece pentru Romania” nu se rezuma la a-l desemna pe cetateanul X marele castigator al categoriilor politice. Clasamentul final ne arata si cat de importanta este notorietatea pentru un politician, dar si diferenta dintre notorietate si actiune electorala.

Faptul ca, in tara Mioritei, Gigi Becali a fost plasat pe locul doi la categoria Politicieni, dar romanii nu l-au desemnat ca unul dintre oierii demni sa le reprezinta turma in Parlamentul European este, cred, un semn de maturitate politica. La fel si faptul ca Lavinia Sandru si Cozmin Gusa sunt recunoscuti ca politicieni, dar PIN este catalogat ca o forma fara continut.

Si inca o observatie interesanta: dupa cetateanul X si Traian Basescu, PSD este marele castigator al perceptiilor romanilor: 3 nominalizari din zece la categoria Politicieni, 5 nominalizari din zece la categoria Parlamentari si 3 nominalizari din zece la categoria Tineri politcieni.

Am spus-o si o mai spun: cine crede ca stanga a fost infranta se inseala amarnic… 

Recomandări

3 comentarii

  1. […] … realizata intr-un post interesat a lui Sorin, dupa ce au aparut rezultatele Campaniei 10 pentru Romania realizata de Realitatea TV. Taguri: 10 pentru romania, realitatea tv […]

  2. “cine crede ca stanga a fost infranta se inseala amarnic… ”

    Fir-ar!!! 🙁

  3. cand aud asta cu stanga..ce stanga? astia care isi iau case de milione de la stat?geoana? sarbu? ca asta a luat o casa cu o fundatie…o smecherie.
    asta e vicepresedinte la PSD, ficasa a fost pusa pe liste parlamentare etc,e maritata si ea cu un alt vicepresedinte PSD.asta e democratie? democratie de familie…

Adaugă comentariu