Sancho Panza presedinte?

Romanii din Almeria, provincie situata in sud-estul Spaniei, ar putea avea un partid politic, anunta Realitatea TV, citand cotidianul ABC. In Almeria traiesc aproximativ 20.000 de romani.

Mai mult: potrivit El Periodico, votul romanilor ar putea decide alegerea a circa 50 de primari din Catalonia, comunitate autonoma spaniola in care romanii si bulgarii reprezinta pana la 20% din populatie.

Si mai mult: doar unul din patru vest-europeni aproba intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana.

Concluzie? Mai avem mult pana la a intelege procesele democratice europene. Si nu doar la nivelul politicilor destinate comunitatilor. Ci si in ceea ce priveste strategia politica si aplicabilitatea constructiilor strategice.

Recomandări

3 comentarii

 1. Ai intuit bine.
  La urmatoarele alegeri chiar se va juca pe cartea diasporei iar pana acum singurul care comunica in aceasta zona este George Becali (conform ultimului BOP).

  PS: vezi ca stirea de pe realitatea e venita pe filiera ruseasca 😉

 2. Sorin Tudor

  Bogdan, probabil ca am intuit bine, insa, de aceasta data, nu acelasi lucru se poate spune si despre tine: postul nu se refera la diaspora, ci la implicatiile subsidiaritatii.

  Insa, daca tot ai adus vorba de diaspora: nu, nu se va juca pe cartea diasporei asa cum nu s-a jucat nici pana acum. Diaspora este divizata si greu de controlat. Importante vor fi insa comunitatile formate din romanii plecati la munca in strainatate.

  Inainte de campania din 2004 s-au cheltuit bani frumosi pentru “surse de informare” care vizau aceste comunitati. Bani cheltuiti atat de “eficient” incat, in cele din urma, s-a luat decizia de tactica de blocare a voturilor din strainatate.

  Daca ai timp, sapa putin si ia urma acestor bani. Nu de alta, dar sume frumoase sunt inca disponibile. Si idei bune se mai pot gasi de catre aceia care isi doresc sa le gaseasca. 😉

 3. Sorin, stii ca imi place sa te citesc printre randuri 🙂
  Iti marturisesc faptul ca te-am reperat cu mult timp in urma printr-o revista din diaspora 🙂 ca doar romani sunt pretutindeni (si pe alt meridian) 🙂

  PS1: cum sa le spunem celor plecati la munca in strainatate ca sa nu se supere cei din diaspora (“capsunari” nu suna prea demn)?

  PS2: 😉

Adaugă comentariu