Remember: Florin Calinescu

Inainte de a fi simpatizant al PNL si al premierului Tariceanu, Florin Calinescu a fost simpatizant al PNG si al lui Gigi Becali (nu neaparat in acesta ordine). Iar inainte de PNG, a fost simpatizant al PSD si al lui Adrian Nastase (si al lui Ovidiu Tender, dar asta e alta poveste). Iar inainte de acesta al CDR si al lui Emil Constantinescu. O consecventa care, fireste, il recomanda pentru scena politica.

“Asa se joaca jocul: promiti niste lucruri in campania electorala, electoratul cantareste si atunci opteaza. Se uita usor, in momentul de fata, ca si PDSR-ul, in ’92, a castigat promitand niste lucruri: un milion de locuri de munca pentru tineri, eradicarea somajului si asa mai departe. Lucruri care nu s-au indeplinit!

(…)Lamuriti-ne si pe noi: cine este presedintele? Si acum il depersonalizam: Iliescu, Constantinescu si cine o sa fie peste 10-20 de ani. Ce scrie in Constitutie? Ca noi n-o citim, cetatenii, desi ar trebui. Ce poate el sa faca? Ce trebuie sa faca? Cine este responsabil de nivelul de trai? Ce puteti face dumneavoastra? Puteti sa dati butelii? Puteti sa dati apartamente? Puteti sa alinati doar suferinta? Puteti sa luati decizii economice? Puteti sa luati decizii sociale? Puteti sa trageti la raspundere manageri sau sa negociati direct cu sindicatele?

(…)Deci, repet, trebuie sa intelegem o data pentru totdeauna de ce Romania a optat pentru acesta separatie a puterilor in stat, de acest tip. Presedintele nostru poate sa demita guvernul? Poate sa demita primul-ministru? Poate sa dizolve parlamentul? Si asa mai departe.

Pentru ca la noi, de 2 000 de ani, toata lumea se uita spre Voda. Ca a fost Burebista, ca a fost Decebal, ca a fost Stefan cel Mare, toata lumea a zis: “Pai presedintele trebuie sa ne dea! Presedintele e vinovat!”. De ce striga sindicatele, de ce striga studentii, asta nu inteleg eu. Din putina mea cultura politica inteleg ca dumneavoastra nu puteti sa dati butelii. Nici macar nu puteti sa-l demiteti pe primul-ministru.”

Cuvintele ii apartin lui Florin Calinescu si au fost rostite in 1999, in editia din Chestiunea Zilei in care l-a avut ca invitat pe Emil Constantinescu.

Recomandări

Adaugă comentariu