Precedentul Liviu Negoita

Liviu Negoita este primul primar roman de dupa 1990 care cunoaste un sentiment aparte: siguranta electorala. Ba chiar mai mult: Liviu Negoita este primul politician roman de dupa 1990 care cunoaste acest sentiment.

Siguranta electorala este diferita de siguranta politica, sentiment incercat in confruntarea cu electoratul, atat de Ion Iliescu – in 1990, in 1991 si in 2000 – cat si de Traian Basescu la referendumul din 19 mai 2007.

In timp ce siguranta electorala implica simpatia (sau macar bunavointa) alegatorilor, siguranta politica necesita confruntarea maselor.

In 1990, Ion Iliescu nu a fost votat de alegatori, ci a fost votat “de masele largi, populare”, dupa cum in 1991 a fost votat de masele convinse ca altfel le va fi vanduta tara, iar in 2000 de masele convinse ca votand impotriva lui Vadim Tudor – deci, pentru Ion Iliescu – isi exercita un soi de datorie patriotica (si nu una strict cetateneasca);

La fel, pe 19 mai 2007, votand impotriva “sistemului ticalosit” masele au decis ca Traian Basescu sa fie, in continuare, Presedinte.

Siguranta electorala inseamna ca alegatorii iti sunt alaturi pentru ceea ce ai facut pentru ei; siguranta politica inseamna ca masele iti sunt alaturi de teama de ceea ce li s-ar putea intampla alaturi de altii.

In online, siguranta electorala ii permite lui Liviu Negoita ca pe site-ul sau sa se rezume la un mesaj simplu, care nici macar nu il priveste in mod direct – Voteaza din primul tur consilierii PDL. Echipa conteaza -, iar pe wallpaper – singurul material electoral de pe site, chiar la unul si mai simplu: Vino la vot! 4 ani conteaza.

Jinduita si de altii, siguranta electorala l-a transformat pe Liviu Negoia intr-un “brand al unui brand politic”. Intr-o insigna electorala a PDL.

In timp ce Vasile Blaga afirma ca va face in tot Bucurestiul ce a facut Liviu Negoita in sectorul 3, Dan Cezar Ionescu, candidatul PDL la primaria Sectorului 2 are ca slogan Un Negoita pentru sectorul 2, iar Radu Silaghi, candidatul pentru primaria Sectorului 4, Suntem pusi pe treaba, dupa 3 urmeaza 4!.

Prin urmare, oricare va fi rezultatul alegerilor, in scurt timp se va putea vorbi de “Precedentul Liviu Negoita“:

  • in cazul in care cei doi primari nu vor fi alesi, “Precedentul Liviu Negoita” va insemna o infuzie de capital electoral care n-a functionat;
  • in cazul in care cei doi vor fi alesi, va insemna, cel putin pentru un timp, o mutare tactica implementata cu succes;
  • in cazul in care prestatia lor va dezamagi alegatorii, va echivala cu modalitatea prin care un politician isi poate periclita viitorul politic incercand sa-i ajute pe altii;
  • iar in cazul in care, dupa patru ani, alegatorii vor fi multumiti, “Precedentul Liviu Negoita” va echivala, probabil, cu inceputul maturizarii fortate a clasei politice romanesti.

Sa speram ca nu ne vor fi nevoie de inca patru ani pentru a simti ca aceasta maturizare a inceput.

Recomandări

12 comentarii

  1. Cind tara se afla in criza si se golesc buzunarele saracilor tarii Liviu Negoita isi continua politica de
    cheltuiala a banilor publici FARA SCRUPULE!!!

  2. Ioan

    Noi oamenii de rand citim prostiti ce scrie presa despre acesti afaceristi si nu mai intelegem nimic! Daca este adevarat ca domnul Negoita face afaceri dubioase atunci locul acestui domn este la puscarie nu la primarie! Daca nu este adevarat, cine scrie aceste lucruri trebuie la fel sa dea socoteala! Unde sunt institutiile statului ? Exista organe de ancheta ale statului ? Ne mai reprezinta institutiile statului? Se tem institutiile statului sa faca dreptate daca acesta este rolul lor ? Domnilor Judecatori, va rugam, va imploram alungati-va teama din suflete si aduceti dreptatea iara in tara fiindca intr-o zi veti da socoteala in fata Domnului pentru felul cum ati judecat. Despre domnul Negoita am sa va spun doar atat : intr-o zi de audiente o femeie oropsita de soarta a cerut ajutorul , noi cei ce asteptam la rand am aflat ce situatie are si i-am plans de mila si-am sperat ca acest domn o va ajuta ! Un sut in penk a primit si-a plecat disperata spunandu-ne ca se va sinucide! N-am putut dormi o lunga perioada cu gandul la acea femeie! Asta in timp ce construieste fantani cantatoare de miliarde ! Mie nu-mi trebuie fantani si nici panselute si nici banci de bambus daca oamenii mor de foame in case ! Mizeria si foamea celor oropsiti dar care traiesc cinstit nu-i mai misca pe acesti inbuibati !

Adaugă comentariu