Ion Iliescu si mineriada online

In 13-15 iunie 1990, nu loviturile minerilor m-au ingrozit. Ci bucurestenii care le aplaudau frenetic salbaticia, regretand ca nu sunt si ei mineri, macar asa, pret de o bata, doua…

Astazi, la 18 ani distanta, Ion Iliescu risca sa porneasca o mineriada online, impartasind “in totalitate, aprecierile unor colegi de blog cu privire la caracterul diversionist al iesirilor lui Traian Basescu si Vasile Blaga“.

Pentru ca, girand de pe propriul blog “aprecieri” de genul “atac abject”, “Blaga vamesul”, “Blaga latra la comanda”, Ion Iliescu ii incurajeaza pe cei care, cu ani in urma, si-ar fi dorit sa fie in locul minerilor.

O incurajare pe care o face, poate, fara sa vrea. Poate nestiind cat de multi copii sunt in blogosfera (chiar asa, oare cati dintre copiii nascuti in iunie 1990 au astazi bloguri?). Si nestiind ca, unora dintre ei, daca le iei injuraturile din gura, nu le mai raman suficiente cuvinte nici pentru a cere o punga cu seminte.

Vreau sa fiu clar inteles: nu iau in discutie motivatiile pe care le are Ion Iliescu in a replica lui Traian Basescu si Vasile Blaga. Nici modul in care sustinatorii sai inteleg sa-si manifeste empatia. Iau in discutie doar modul in care girul dat de Ion Iliescu unor “aprecieri” ii poate influenta pe tinerii care ii citesc blogul.

Sper ca Ion Iliescu sa-si aduca aminte ca blogul sau se numeste Echilibru. Si sa nu permita pornirea unei “avalanse de aprecieri” de care blogosfera autohtona (si asa cu suficiente bube) nu are nevoie.

La ora la care scriu aceasta insemnare domeniul mineriada.ro este liber. Si cred ca asa ar trebui sa ramana.

Nota: A dezvalui “detalii” ale unei discutii cu o personalitate care, trecand in lumea celor drepti, nu mai are cum sa confirme sau sa nege discutia in cauza, nu este doar nedrept fata de memoria acelei personalitati. Este nedrept si fata de istorie.

Recomandări

12 comentarii

 1. Cristi

  @ Sorin

  Hm, n-am alti ochi. Nu vad decat diferente tehnice (teoretice)intre cele doua dictaturi. Iar constatarea asta de tip teoretic te entuziasmeaza ca si berea: a doua zi te doare capul, invariabil.

  De injurat, oricum injuri, da-ti ramane amareala aia pe limba. Stii tu care. Deci nu face. Cat despre Miorita, nu mi-a placut nici cand eram mic, d-apoi acum.

  Constitutia UE e un tratat hilar pe alocuri, ca de altfel intreaga constructie (adnotata de un francez pe baza unor ganduri mai vechi ale unui legalist german, colaborator cu regimul nazist). Dar in contextul dat, mai visez din cand in cand la ea. Dar din pacate astea nu sunt solutii.

  Probabil ca poti sa mai astepti un ciclu brucanian in care politicienii (impreuna cu inca vreo 20% din electori care, nu-i asa, ar trebui sa faca diferenta) sa atinga nivelul de maturitate la care a ajuns deja mare parte din mediul de afaceri. Si sa speri ca Bucurestiul nu va fi brazdat de autostrazi suspendate.

 2. Baricada Inter 1989

  SCRISOARE DESCHISA

  Domnului CRIN ANTONESCU
  Presedinte al Partidului National Liberal
  Candidat la Presedintia ROMANIEI

  Declaratia Domniei Voastre la “Stirea zilei” (Antena 3) ca :” Ion Iliescu este de apreciat pentru ca in anii ‘90 nu a pus armata sa impuste oameni in Piata Universitatii” ne-a lasat inmarmuriti si stupefiati in acelasi timp.
  Tot Excelenta Dumneavoastra a mai spus ca:” traseul lui Ion Iliescu de la partidul comunist la cel al unui politician care a ajuns sa lupte pentru Constitutie si pluralism genereaza optimism din punct de vedere antropologic” si este “un efort care merita salutat .
  Noi am remarcat faptul ca faceti tot posibilul sa-i atrageti de partea liberalilor pe PSD-istii care nu-l accepta pe Geoana nici ca lider de partid si nici ca eventual presedinte., iar in cazul in care intrati in turul II, fara admiratorii lui Iliescu nu aveti nici o sansa la prezidentiale!
  Dar nu va deranjeaza! Deriva si inconstanta din declaratii este atat de mare, incat incalcati orice principii liberale. Mulţi alegători din nucleul dur al PNL, unii dintre ei „golani” care n-au scăpat de bâtele minerilor veniţi în Piaţa Universităţii, nu au înghiţit aceasta declaratie.
  Ioan Talpeş spunea că PNL a fost înfiinţat de generalul Caraman, si probabil din ordine date de sus.Asta explică relaţia PNL-PSD de altfel dificila si greu deînţeles. La fel si poziţia lui Patriciu. Idem si cea a lui Iliescu.
  Nu am uitat ca PNL este creat de FSN, iar Radu Cimpeanu a admis in CPUN proportia de 50 la suta FSN-50 la suta alte partide si organizatii, din care cele mai multe erau apropiate de FSN-Iliescu. Dupa care au aparut tinerii liberali furiosi, in frunte cu arhitectul Dinu Patriciu, care a lansat clipul « Vin lupii », indepartand astfel pentru alegerile din Duminica orbului, pe fostii membri ai PCR, aproximativ 4 milioane de romani nevinovati si speriati.
  PNL a ramas un partid de dimensiuni modeste controlat de Iliescu, pentru ca ulterior se se faramiteze in aripi si aripioare: Aripa tinara,PAC, PL 93, PNL-CD si tot asa .
  In anii insangerati de mineriade, multi am sperat ca liberalii vor deveni varful de lance al luptei anticomuniste, razbunind astfel suferinta marilor oameni de stat morti in temnitele comuniste
  La capitolul „esecuri”, istoricii acestor 2 decenii nu vor uita sa includa si numarul mare al fostilor informatori sau ofiteri ai Securitatii din PNL: Mircea Ionescu-Quintus, Dan Amedeo Lazarescu, Daniel Daianu ,Balaceanu-Stolnici, Alexandru Paleologu, Stefan-Augustin Doinas, Mona Musca,Titus Ghiorghioff etc. Desigur nu toti pot fi judecati cu aceeasi masura, culpabilitatea este diferita, dar impuritatea si lipsa de moralitate sunt incontestabile.
  Consideram mult mai important sa vorbiti de necesitatea unei Legi a lustratiei, decat
  sa-I pupati mainile lui Iliescu,si sa-l prezentati romanilor ca” un lider politic interesant, care a demonstrat că oamenii pot evolua,si ca ofera motive de optimism”!
  Credeam ca va ganditi la Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 in care s-a dat NUP, si care apasa asupra credibilitatii si reformei justitiei, implicit si a imaginii Romaniei in Uniunea Europeana,mai ales ca mulţi alegători din nucleul dur al nemultumitilor, unii dintre ei „golani” care n-au scăpat de bâtele minerilor veniţi în Piaţa Universităţii, nu au înghiţit aceasta declaratie!
  Asteptam cu interes sa prezentati o evaluare a situatiei economice si sociale a Romaniei, precum si solutii care sa ajute la iesirea din criza economica. NU sa fiti dominat de geniul machiavelic al unui Iliescu,care va ridica osanale si va vede in PSD, pentru că „este inteligent, are un discurs agreabil şi este un om decent, fără apetenţă în îmbogăţirea personală”!
  Vroiam sa ne explicati,cum acceptati printre sofisme si ironii,vecinatatea “conservatorului Felix”,un colaborator dovedit al Securitatii,ce care noi l-am contestat cu vehementa la alegerile din 2009!
  Oare toate aceste divagatii regresive si obsesive ale Domniei Voastre,nu ne determina sa vedem floarea de crin (lilium candidum) ca pe o floare (de ce nu?) tombala?
  Cu asemenea declaratii halucinante,in mod sigur ca nota de plata pe care electoratul o sa v-o prezinte pe 22 Nov. va fi teribil de piperata!

  Fara condescendenta,

  Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania
  Presedinte Viorel ENE
  Asociatia Baricada Inter 1989
  Presedinte Ion IOFCIU
  APADAR
  Presedinte Mihai RAPCEA
  Asociatia ADEVAR si DREPTATE
  Presedinte Ioan VARLAM
  SENIORII LIGII STUDENTILOR
  Presedinte George RONCEA

Adaugă comentariu