Este politica online dominata de barbati?

În politică, blogurile sunt dominate de bărbați, iar twitter-ul este preferat de femei.

Cel puțin așa reiese dintr-un studiu recent efectuat de către The Hansard Society printre parlamentarii britanici (puteți descărca varianta pdf de aici).

80% dintre blogurile parlamentarilor britanici sunt scrise de bărbaţi; 85% dintre blogurile politice ale jurnaliștilor sunt scrise de bărbaţi; 93% dintre blogurile consilierilor politici sunt scrise de bărbaţi…

În același timp: 49% dintre femeile deputat din Partidul Laburist folosesc Twitter (și doar 45% dintre bărbați); 41% dintre parlamentarii femei ai Conservatorilor folosesc Twitter (și doar 30% dintre bărbați); 43% dintre femeile Democrat Liberale folosesc Twitter (și 56% dintre bărbați, însă cu precizarea că există doar şapte femei deputat Democrat Liberale). Și, în concluzie:

“Echilibrul dintre bărbaţi şi femei se rupe odată cu nivelul inerent al disputelor politice; este probabil ca femeile să semneze o petiţie (un proces pasiv), dar considerabil mai puţin probabil să-și susțină cauza în fața Parlamentului şi chiar și mai putin probabil comenteze pe un blog politic. Acest studiu sugereaza ca dezechilibrul dintre femei și bărbați din politica online este rezultatul unei excluderi politice mai largi – care nu ține de o excludere în mediul online – și că în cazurile în care femeile sunt active în plan politic, ele sunt și în mediul digital la fel de active ca omologii lor bărbați”.

Este România “mai cu moț” decât Marea Britanie?

La prima vedere, s-ar putea răspunde afirmativ (Elena Udrea putând fi un exemplu în acest sens). Doar că, în opinia mea, cele câteva figuri feminine care ne vin în minte “la prima vedere”, sunt, în fapt, o minoritate, “o excepție care confirmă regula”. De altfel, într-o țară în care reflexele misogine sunt încă extrem de prezente comparativ cu vechile democrații europene, este greu de crezut că ar putea fi altfel. Și mult mai ușor de crezut că femeile sunt doar un paravan politic pentru cuvintele bărbaților pe care îi susțin. Alte opinii? 🙂

Recomandări

Adaugă comentariu