EBa si taranistii

Cifrele sunt de o indiferenta seaca: la euroalegeri, cel mai vechi partid din Romania care are calitatea de membru al Partidului Popular European nu a reusit sa aduca grupului din care face parte nici macar un mandat. In acelasi timp, Elena Basescu este acum colega cu popularii europeni. Sau, chiar mai sec de atat: EBa a obtinut de trei ori mai multe voturi decat PNTCD.

Sub povara cifrelor, nici nu mai conteaza ca EBa a beneficiat – clar si la lumina zilei – de ajutorul „dezinteresat” al PDL. Si putin conteaza ca, in cautarile pe Google.com, gasim peste 4.000 de rezultate care se refera la Elena Basescu ca la „Romanian Paris Hilton”. Tot ce conteaza este ca PDL a demonstrat ca un singur membru de al sau este mai de folos grupului PPE decat toti taranistii la un loc. Si ca, in pofida eforturilor PNTCD de a moderniza partidul – pentru aceia care nu stiu: PNTCD a desfasurat si o campanie pe Internet, incluzand prezenta in cadrul retelelor sociale importante – voturile tinerilor s-au dus in alta parte.

Sigur, Marian Milut vede lucrurile total diferit. Intr-o insemnare publicata pe blogul sau in data de 9 iunie, presedintele PNTCD spune hotarat: „Nu am plecat. NU am murit! Nu ne-am abandonat traditia! Avem peste 70.000 de voturi pentru ca PNTCD sa-si duca misiunea politica mai departe si suntem un partid intinerit. Peste 70 de mii de oameni inca mai cred ca democratia romaneasca are o sansa prin PNTCD.”

Oare 70.000 de mii de voturi reprezinta un soi de victorie? Banuiesc ca din sediile PNTCD raspandite pe tot cuprinsul tarii se pot strange mai multe scaune decat toate voturile adunate de partid… Si, cu toate acestea (sau poate tocmai din aceasta cauza), razboiul factiunilor a reInceput, Radu Sarbu somandu-l pe Milut „sa predea stampila partidului”.

O spun cu parere de rau: daca va continua asa, pana la viitoarele alegeri PNTCD va inceta sa mai existe. De ce o spun cu parere de rau? Pentru ca, in urma cu aproape 20 de ani, semnam primele mele editoriale in cotidianul „Dreptatea”. Acum doar ma intreb: oare ce dreptate isi mai cauta taranistii? Si nu incetez sa ma mir.

(Editorial publicat in Evenimentul Zilei)

Recomandări

Un comentariu

  1. Cristi

    Trist, intr-adevar. Dar cred ca principala problema e Milut.
    A doua mare problema e… poporul, cum zicea optimistul de Brucan. Cercul se inchide, incet-incet, iar ‘masele populare’ exulta narcisic: vor conduce!

Adaugă comentariu