Despre strategia și victoria PSD în alegerile europarlamentare

Câteva gânduri personale.

În opinia mea, strategia pusă în practică de PSD în alegerile europarlamentare din 2014 a fost una dintre cele mai frumoase strategii politice de după decembrie 1989. Și spun “strategie politică” pentru că ea a fost – în momentul scrierii acestor rânduri încă este – mai mult decât o simplă strategie electorală. Și spun “frumoasă” în sensul în care, de pildă, un pasionat de șah poate găsi frumusețe într-o strategie a jocului.

Să actualizezi strategia care a făcut cu putință dominația FSN și a lui Ion Iliescu în anii ’90 presupune și creativitate și curaj. Iar faptul că această reșapare a trecutului s-a transformat în procente atât de categorice dovedește cât de puțin a evoluat în plan electoral “România profundă” într-un sfert de secol de democrație.

Cu toate acestea, în opinia mea, strategia PSD ar fi fost imposibil de aplicat cu atât de mult succes dacă nu ar fi existat orgoliul orbitor al lui Traian Băsescu. Fapt ce nu știrbește cu nimic din meritele strategilor PSD, din contră, le aduc merite în plus pentru că au profitat de această “oportunitate”.

Revenind la frumusețea unei strategii: în șah, o strategie frumoasă este, întotdeauna, și elegantă. Ceea ce nu va fi cazul pentru PSD. Postelectoral, nu doar că lipsa de eleganță a strategiei PSD va ieși la iveală, dar își va dovedi, din plin, mojicia. O mojicie cu reflexele roșiatice, la fel ca și proveniența cuvântului.

Recomandări

2 comentarii

  1. Cum au actualizat stategia FSN-ului?

    1. Sorin Tudor

      Pas cu pas. (scuza-mi tonul glumet; adevarul este ca raspunsul ar fi mult mai lung decat postul, ceea ce ar fi aberant. Asa ca iti propun sa iti amintesti de primele alegeri, de faramitarea electorala, de demonizari politice, de infiltrari in partidele istorice etc si sa faci singur paralelele. Si sa iti tragi propriile concluzii)

Adaugă comentariu