Bune practici in blogosfera?

Este un “obicei” pe care îl întâlnesc tot mai des. Mai întâi l-am observat la bloggeri mai puțin cunoscuți. Iată însă și un exemplu care implică două nume grele ale blogosferei: Zoso și Piticu.

Actualizari.

1. Îmi cer scuze cât se poate de oficial față de Piticu: afirmațiile de mai jos sunt neadevărate așa cum mi-au demonstrat-o in comentarii Piticu, dar si Minel și INfinit.

2. Problematica acestui post rămâne însă actuală și implică, în continuare, chiar și nume sonore din blogosfera românească (vezi, de pildă, afirmațiile făcute de Arhi in cadrul comentariilor).

Despre ce este vorba: astăzi Zoso a postat pe blogul personal un scurt film de pe vimeo.com. Și l-a anunțat pe twitter:

@zoso: Noaptea în variantă HD . @zoso: OMFG http://vimeo.com/28040685.

Piticu a văzut spotul postat de Zoso și a considerat că este atât de bun încât merită să îl vadă și alții. Prin urmare a anuțat și el pe twitter:

@piticu21: via OMFG!! OMFG x2

Lăsând la o parte OMFG (în definitiv, este la un F distanță față de o abreviere aprobată de Oxford English Dictionary), rămâne o întrebare: este corect ce s-a întâmplat din punct de vedere al bunelor practici?

La prima vedere, da: Piticu îl citează pe zoso chiar de la începutul tweet-ului. Și totuși: Piticu citează contul de twitter și oferă link spre vimeo.com și nu spre blogul lui Zoso, adică spre pagina web unde a văzut filmul care i-a plăcut atât de mult.

[Actualizare] Ar fi corect dacă un alt blogger ar da direct linkul spre vimeo în loc să dea link spre blogul pe care a vazut filmul (în cazul de față, spre blogul lui Zoso)?

Sigur, se poate spune că, în definitiv, zoso doar a adăugat un rând la un film făcut de altcineva. Însă aceasta logică, ar arunca în derizoriu o bună parte din supărările bloggerilor care, nu o dată, s-au arătat extrem de deranjați atunci când unele ediții online au preluat filme fără a cita ca sursă blogul pe care le-au “găsit”. În ambele cazuri un blogger a muncit (sau, daca vreți, a cheltuit un timp); filmul găsit de el place celorlalți, însă munca sa nu este recompensată printr-un link.

Firesc, zic eu, ar fi fost ca Piticu fie să să se dea un RT la tweetul lui Zoso, fie să se folosească direct aplicația twitter prezentă pe blog. Iar atunci cred că se putea vorbi despre bune practici (mai ales că, repet, este vorba de doi bloggeri cunoscuți și, în plus, Piticu și Zoso nu sunt “competitori direcți”). Altfel…

Voi ce spuneți? Ceea ce făcut Piticu a devenit o practică Este aceasta o practică acceptabilă / acceptată sau nu? Chiar mă interesează opiniile voastre.

Recomandări

22 comentarii

  1. […] în aceeaşi zi, s-au adunat câteva chestii. Mai întâi, Sorin Tudor publica un articol despre Bunele practici în blogosferă, în care, mai apoi, s-a dovedit a fi o mică eroare. La scurt timp, Denisa da un tweet la care eu […]

Adaugă comentariu