Am probleme cu minoritățile

Se dă următorul enunț:

“Trezindu-se cu noaptea în cap pentru a privi reluarea unei emisiuni mondene, Rona, o domniță din provincie stabilită de curând în București, a constat că este lesbiană”.

Acum, după ce l-ați citit, v-ați pus vreo secundă întrebarea dacă Rona cea matinală era româncă sadea, era de etnie romă, maghiară sau era evreică?

Întreb pentru că, în câteva rânduri, am fost “apostrofat” pe WebCultura pentru că am spus despre câte o persoană născută în România că este român/româncă, în loc să scriu că persoana cu pricina era evreu/evreică.

Ba chiar mai mult: pentru a-mi ridica problemele cu minoritățile în moalele capului, Wikipedia, de pildă, abundă de formularea “român evreu”. Ceea ce ma face să mă întreb: de ce nu și român tătar, român rom sau român ungur?

Și, de parcă problemele mele nu erau suficiente, îl aud pe Victor Ponta vorbind:

“Vreau să fim însă corecţi: avem şi noi extremiştii noştri, la Bucureşti, care seara la televiziuni se exprimă la fel ca Tokes, doar că în limba română, aşa că hai să fim atenţi la ai noştri şi, evident, să-i sancţionăm pe ai lor”.

Acum, al cui premier este Ponta? Al nostru și doar al nostru? Pentru că, după exprimare, așa pare. Iar în cazul în care domnul Ponta nu este premierul nostru, al tuturor, cine este premierul “lor”?

Și, în final, întorcându-ne la Rona noastră: v-ați întrebat cumva vreo secundă din ce provincie a venit Rona în București sau ați înțeles așa, din prima, că este o “provincială”?

Oare chestia asta cu “provinciala” nu e tot o “problemă de minorități”?

Recomandări

Adaugă comentariu