Salvarea Gabriel Resources vine de la PDL-PSD?

Zilele trecute, Cotidianul publica un scenariu de relansare al proiectului Rosia Montana:

Un scenariu de relansare a controversatului proiect Roşia Montană a început să fie pus în practică prin numirea ca secretar de stat la Ministerul Culturii a unui anume Vasile Timiş şi prin unda verde dată pentru şoseaua de coastă a lui Radu Mazăre. (…)Potrivit scenariului anonim, în poziţii-cheie din traseul de avizare a proiectului ar urma să fie numite persoane favorabile deschiderii minei.

Informatiile venite dinspre Gabriel Resources dau insa intregulului “scenariu” izul unei “scurgeri de informatii”:

Actiunile Gabriel Resources Ltd. au crescut cu mai mult de 60% de la inceputul anului si se pare ca acest lucru nu este pur si simplu, din cauza de expunerii la aur. Compania din Toronto se concetreaza pe dezvoltarea proiectului Rosia Montana, in Romania, und schimbarea peisajul politic pot face lucrurile mai usoare pentru Gabriel.

Travor Turnbull, analist la Scotia Capital, a crescut ratingul companiei bazandu-se pe conditiile mai favorabile care sunt in curs de aparitie in Romania:Credem ca noul guvernul roman va permite procesul de autorizare al proiectului fara interferentele cauzate de precedentul ministru al Mediului“. (Sursa)

Mai mira pe cineva ca Gabriel Resources isi continua investitiile de la Rosia Montana fara autorizatii? Si ca presa a tot vorbit despre un ajutor marca Basescu?

Moment in care poate ca ar trebui sa ne amintim de cuvintele lui Felix Tataru:

Dupa ce ma intilnisem si cu oameni din ONG-uri, si cu oameni din presa, si cu fosti angajati, mi-am dat seama ca e o mare provocare. Eu sumarizez simplist problema Rosiei Montane asa: “Tai padurea ca sa faci autostrada?” Simplu. Despre asta e vorba. Vrei ca oamenii de la Rosia Montana sa traiasca mai bine? E un pret de platit.

Recomandări

4 comentarii

  1. Cristi

    ‘Sumarizarea’ de mai sus e intr-adevar simplista.
    Acum cel mult o luna am citit un demi-reportaj (ca painea demi, ca reportajul e o specie disparuta din peisajul media romanesc) despre niste disponibilizari facute la o firma de prelucrare a cuprului, undeva in Ardeal. Oamenii aia nu traiau “mai bine” nici inainte, cand mergea fabrica, nici acum, cand nu mai merge. Asta in cazul in care ‘a trai bine’ (hahahaha) inseamna rata la frigider.

    Asta a fost proiectul fantasmagoric al marelui carmaci, care i-a facut pe oameni “sa traiasca bine” cu un canceras sau un alzheimer dupa 15 ani de lucru intr-un mediu mizerabil. Adevarul e ca faimoasa urare are alti destinatari.

  2. mda…
    Baga p[oveste cu oamenii care o duc graeu acum, dar nu spun nimic de ce se va intampla cu generatiile viitoare.
    pretul ala cine il plateste?

  3. mitroi alexandru

    Oare oamenii de la exploatarile miniere aurifere din alte tari (Africa, Rusia, America latina…) traiesc mai bine in urma inceperii acestor proiecte ??? incercati sa aflati pe google ce s-a intamplat cu o mina de aur din Peru sau Rusia. De fapt oamenii sunt prizonierii unui mediu poluat si traiesc intr-o zona monoindustriala dependenti de un singur angajator…CE BENEFICII MARETE. MA VOI MUTA SI EU LA ROSIA MONTATA SA MUNCESC. SUNA BINE !!!

  4. […] Si uite asa, CNA iese cu fata curata, iar Gabriel Resources cu fata si mai curata. […]

Adaugă comentariu