WikiLeaks: o rezervatie numita Romania

Pana in prezent, documentele WikiLeaks referitoare la Romania pot fi rezumate astfel: Basescu = bun, bun; moguli + Opozitie = rau, rau, Russians.

Din punctul meu de vedere, documentele prezentate – repet, pana in prezent – sunt un mare fas. Si aceasta din cateva ratiuni extrem de simple:

  • incepand cu administratia Constantinescu, o adminstratie pro-rusa la Bucuresti ar reprezenta pentru SUA un esec diplomatic inacceptabil (probabil ca Ion Iliescu – avand in vedere mandatul 2000 – 2004 – ar fi cel mai in masura sa vorbeasca despre acest lucru);
  • pentru un om de afaceri, a nu tine cont de oportunitatile pe care le prezinta piata ruseasca ar echivala cu, sa zicem, o interventie americana in Orientul Mijlociu fara a se tine cont de zacamintele de petrol;
  • consultarile pe care reprezentanti ai ambasadelor in Romania le au cu jurnalistii sunt un fapt care se intampla de foarte multa vreme si pe care, mai important, il fac majoritatea ambasedelor: de la SUA, la Japonia (care, cel putin intr-o vreme, facea acest lucru intr-un mod foarte transparent, pe baza de contract) si Grecia.

Prin urmare, singurul lucru care mi se pare demn de mentionat referitor la aceste documente este modul in care guvernul SUA se raporteaza la Romania. Mai exact,

este umilitor uimitor modul in care functionarii guvernamentali din cadrul ambasadei din Bucuresti isi permit sa transmita informari bazate pe datele provenite dintr-o singura sursa (care, intamplator, este considerata chiar in interior “indoielnica”).

Sa ne fie clar: astfel de informari sunt o practica fireasca in cadrul tuturor ambasadelor din lume. Modul in care functionarii ambasadei din Romania isi permit “sa fusareasca sarcinile de serviciu”, spune, insa, multe…

Dragii mei,

Ce sa zic, ma simt bine. Este o rezervatie frumoasa. Bastinasii sunt prietenosi si nu se supara prea tare nici cand ii calci cu masina. Seful de trib e vesel si are un ras sanatos. Din cand in cand ii aratam cate o margica. Vai, cat se mai bucura!

Ah, sa nu uit: sunteti siguri ca trebuie sa completam noi formularele alea? Stiti, aici in rezervatie sunt foarte bine dresati: le pot completa chiar ei. Ar fi mult mai amuzante si ne-ar scuti de un efort. Ba chiar cred ca le-am putea cere si ceva in schimb pentru asta.

PS: Pupat Washington Square!

Recomandări

Adaugă comentariu