Vandalismus

Mare indignare națională după ce o fetiță de 12 ani, venită în excursie la Târgu Jiu, a scrijelit pe Coloana infinitului câteva litere: S + S = BFF. Și zău dacă înțeleg ce-a fost cu toată vânzoleala asta, de vreme ce lucrurile s-au petrecut în România și nu în Franța!

Repet: în România. Adică în țara în care s-a întâmplat – într-o cu totul altă excursie – și asta.

Pentru cine nu-l cunoaște, domnul din imagine se numește Klaus Iohannis și, spre deosebire de Ion Iliescu, este ditamai președintele României. Domnul din imagine a fost profesor de fizică și inspector școlar și, spre deosebire de Ion Iliescu, este catalogat ca fiind un intelectual (deși cuvântul are înțelesuri complexe). Și, în plus, spre deosebire de noi, mâncătorii de mămăligă și scuipătorii de semințe, domnul din imagine este sas.

Și, în timp ce părinții copilei au spus polițiștilor că nu pricep ce rău au făcut de vreme ce nu au zărit niciun panou care să avertizeze că scrijelitul este interzis, în țara în care nici germanii nu mai sunt ce speram să fie, domnul Iohannis a afirmat public:

“Dacă Brâncuși nu ar fi vrut să se așeze nimeni pe acele scaune, probabil nu le-ar fi pus într-un parc public, ci într-un muzeu inchis.”

Și asta în condițiile în care pe panoul situat în spatele lui scria clar: “Să păstrăm intactă moștenirea Brâncuși pentru generațiile următoare. Vă rugăm să evitați contactul cu operele!”.

Nu știu voi, dar eu chiar nu văd vreo diferență nici între cele două gesturi (KI + SPP = BFF, ce să mai vorbim!) și nici între cele două halucinante explicații. Ba chiar îmi pare că fetița nu a făcut decât să urmeze sfaturile primul om în stat (sic!), după ce acestea și-a așezat prezidențiabilul dos pe umila operă de artă.

Și tare mi-e teamă ca nu cumva vreun oficial român să viziteze Tate Modern (cea mai vizitată galerie de artă modernă din lume). Nu de alta, dar acolo ar putea ar putea să dea peste o lucrare a artistului Piero Manzoni. Și cine știe ce s-ar mai putea întâmpla…

PS: v-ați întrebat vreodată de ce astfel de acte de vandalism (germană – vandalismus) nu sunt posibile în Franța? Nu, nu doar pentru că francezii sunt mai civilizați decât noi, ci și pentru că aceștia, în loc să dea 100.000 de euro pe un brad de Crăciun, au cheltuit banii pe camere de luat vederi. Ca proștii.

Recomandări

Adaugă comentariu