Trafic.ro: o mutare, doua oportunitati…

Asadar s-a intamplat: o serie de publisheri mari au iesit din Trafic.ro. Fireste, este o stire – nu noua, ci, dupa cum stim aproapte toti, doar recent anuntata oficial.

Lasand la o parte atat senzationalul cat si teoriile conspirative – de care, stiu ca ma veti crede, chiar m-am plictisit (domnilor si doamnelor, oare realizati ca pana acum nimeni nu a facut legatura intre criza financiara si acest comunicat?!) – ma rezum la a spune ca:

1. situatia este fireasca;

2. nu este nicio tragedie;

3. ramane de vazut daca va fi vreun castig.

Firesc, sa traiti!

A scormoni acum dupa cauze cu valoare incerta nu stiu cat ar fi stupid sau inteligent, dar, cu siguranta, ar fi inutil. Este o situatie la care se stia ca se va ajunge si care a fost dezvoltata in timp cu o componenta suficient de transparenta. Este o situatie care exista si cu asta, basta. Restul lucrurilor intra in bagajelul cu sentimentalisme – alaturi de boccelute si batiste de tot felul – si, cu putin noroc, unele dintre ele vor intra in istoria .ro. Atunci cand ne vom dovedi suficient de maturi pentru a vorbi despre istoria .ro.

Pe-un picior de plai…

Sa-mi fie cu iertare, dar, personal, nu vad vreo tragedie pentru Trafic.ro in iesirea unor publisheri importanti din sistemul sau de monitorizare. Stiu, suntem in tara Mioritei, dar, poate, macar in online ar trebui sa incercam sa depasim aceasta “predestinare”.

Motiv pentru care, indraznesc sa o spun clar si, iata, apasat: Trafic.ro se afla in fata unei oportunitati. Pentru ca este o oportunitate sa iti poti clarifica modelul de business. Iar a-ti putea clarifica acest model fara a resimti, moment de moment, presiunea crescanda a pietei este o oportunitate chiar mai mare.

Maturizati? Maturizam!

Nu cred ca online-ul romanesc a ajuns la maturitate (dupa parerea mea, “mai e mult pana departe”). Cred insa ca, daca pana mai anul trecut piata doar isi dorea sa se maturizeze, de catva timp au inceput sa se vada primii pasi spre aceasta maturizare.

Motiv pentru care astept sa vad ca in interiorul SATI va fi – daca nu liniste si armonie – macar capacitatea si dorinta de intelegere. Iar cand spun asta am in vedere un orizont de, sa zicem, macar sase luni. Apoi vom putea vorbi si despre semne de maturitate.

Asa cum vom putea vorbi despre semne de maturitate privind spre modul in care Trafic.ro isi va continua evolutia.

Si, cel mai important, vom putea vorbi despre semne de maturitatea cand “oamenii din online” vor incepe sa inteleaga ca nu avem de a face cu un meci de fotbal in care cineva tine cu Steaua si cineva cu Dinamo. Si ca este absolut firesc sa avem mai multe instrumente a caror supravietuire sa depinda de capacitatea lor de a raspunde necesitatilor pietei si nu de capacitatea de a raspunde unor dorinte personale.

Indiferent de persoanele care isi exprima aceste dorinte.

Recomandări

9 comentarii

  1. da, ca astia acum daca sunt in sati nu o sa mai mute trafic de pe eastrolog pe feminis sau de pe gesepe pe blogul lui tolontan. c’mon, aceeasi marie, cu alta palarie, dar cu o muie data netbridge la activ

  2. […] Au mai scris: piticu, lorand, arhi, gabriel, decent, tonomat, sorin. […]

  3. […] si trilulilu iese din trafic.ro – pam pam si sa citam un clasic in viata (si autor de carti): “oamenii din online” vor incepe sa inteleaga ca nu avem de a face cu un meci de fotbal in care […]

  4. […] Am citit azi pe mai multe bloguri, incepand cu Mihai Seceleanu comunicatul de presa prin care se anunta retragerea din SATI a unor granzi si raspunsul ulterior al lui Sorin Tudor. […]

  5. Am asa o vaga impresie, ca NetBridge stia deja in conditiile crizei economice si astepta momentul! Ce va urma? Pai eu zic ca o reincercare de cucerire a unor clienti mici “cu potential” sau inchiderea sandramalei numita Trafic.Ro si targetarea pe unul din celelalte proiecte din cadrul trustului! Logic nu! Sau gresesc eu undeva?

  6. In noianul atitor deja-vu-uri si certitudini de prabusire, iata un “very good point”.

    mersi Sorin

  7. […] ma priveste, cred ca miscarea facuta de trafic.ro este cat se poate de fireasca. Si, cu orice risc, o spun din nou, la fel de clar si de apasat: este prima miscare importanta prin care trafic.ro se pozitioneaza ca […]

  8. […] la inceputul lui noiembrie: Nu cred ca online-ul romanesc a ajuns la maturitate (dupa parerea mea, “mai e mult pana […]

Adaugă comentariu