Tehnici de manipulare electorala

Obama joaca la negru. Cam asa ar suna, in traducere mioritica, acuzele care i se aduc invigatorului din Iowa.

Firesc, o parte a acuzatiilor sunt pur subiective. Insa, chiar si asa, cei interesati de domeniul politic pot descoperi cateva tehnici de manipulare electorala eficiente si, mai important, cat se poate de legale.

Cititi cu atentie, adaugati ceva creativitate si ceva cunostinte privind reactia electoratului autohton la stimulii electorali si veti obtine arme gata de a fi folosite in bataliile politice ale anului 2008.

Hasta la vista, baby! ­čśë

Recomand─âri

5 comentarii

 1. interesant─â analiza asupra campaniei lui Obama. p├ón─â la urm─â chiar dac─â se spunea c─â Hillary are cea mai bun─â ma┼čin─â de campanie, se pare c─â nici a lui Obama nu e de lep─âdat. de fapt citeam c─â ├«n interiorul echipei lui Hillary unul dintre repro┼čurile aduse lui Mark Penn e chiar c─â au avut o campanie conven┼úional─â ┼či au omis de tot tinerii, baz├óndu-se doar pe votul feminin ┼či nec├ó┼čtig├óndu-l nici pe ─âla. nu ┼čtiu dac─â tehnicile lui Obama sunt aplicabile ┼či la noi, poate doar ideea general─â a unor ac┼úiuni la limita legalit─â┼úii. oricum de observat c─â ┼či la ei merge cu turismul electoral:)

 2. […] 7, 2008 o altfel de analiz─â Posted by doinat under alegeri prezidentiale SUA, bloguri   am g─âsit la Sorin Tudor acestlink c─âtre o analiz─â asupra victoriei lui Obama ├«n Iowa. Extrem de subiectiv─â ┼či vehement─â, dar am aflat mai multe despre o campanie foarte bine dus─â, chiar dac─â nu foarte moral─â.   […]

 3. Sorin Tudor

  @ Doina,

  Chiar sa nu fie aplicabile? Ai pomenit deja de turismul electoral. Ce zici insa de publicul tanar?

  Atentie, vorbesc de tehnici adaptate si nu de “copy-paste”. ­čśë

 4. Adriana Rotarescu

  Bine, da’ nu vad nici lipsa de etica, nici lipsa de moralitate, sau am eu definitii prea flexibile ­čÖé you say manipulare, i say marketing destept ­čÖé
  Atat Obama cat si Clinton au mers dupa independenti si 1st-time-caucas-goers, doar ca lui Hillary nu i-a iesit. Singurul care s-a bazat pe votantii cu vechime a fost Edwards (probabil din lipsa de resurse pt get-out-the-vote).
  Oricum e bine pt democrati – au aproape dublu (239.000) fata de anul trecut (125.000) si mult peste republicani (108.000)
  Si art. e biased. Prea isi doreste writerul sa fie Hillary Clinton la fiecare 3 paragrafe.

 5. Adriana Rotarescu

  Am uitat de ai nostri. Da, e aplicabila si chiar a fost aplicata data trecuta, daca ne gandim la cozile din gari. (din memorie) – prezenta la vot in randul tinerilor (2004) a fost mai mare decat media pe tara.
  Tinerii sunt o resursa electorala f. buna si vor fi exploatati cu siguranta anul asta. Si e fain … fiindca sunt votanti care aveau 6-11 ani pe vremea Contractului de 200 de zile cu Romania.

Adaug─â comentariu