Vlad Ursulean semneaza in Romania libera o ancheta jurnalistica muncita:
“Timp de doua saptamani am fost postac de partid. Am primit in fiecare zi e-mail-uri de la consultantii partidului cu mesaje impotriva contracandidatilor si liste cu zeci de linkuri unde sa le raspandesc. Am intrat pe bloguri, forumuri si site-uri de ziare, am vorbit despre bun-simt si i-am injurat pe “marinarul beat de putere” si pe “prostanacul comunist”. Am bombardat cu stereotipuri toate articolele care nasteau vreo dezbatere rationala. La fel au facut si mai fac zeci de alti postaci din toata tara, fiecare lucrand pentru partidul sau. Noi, postacii rivali, ne stim intre noi si ne injuram, dar nu ne uram. Uram doar cate doua dintre personajele: “tiranul”, “prostanacul” si”crinut-finut”. Pe un al treilea il iubim. Sau macar facem un ban. Cinstit?”
O ancheta in cadrul careia sunt mentionate si cateva opinii care imi apartin:
Ce rost are toata stradania daca rezultatul e stangaci si enerveaza, nu convinge? Specialistul in comunicare politica Sorin Tudor crede: “Multe comentarii negative pun o presiune fantastica pe un jurnalist neexperimentat. Il fac sa se indoiasca”. Pe de alta parte, spune el, “ca echipa de campanie, am doua obiective: primul e sa te conving pe tine, jurnalistule, sa-mi preiei mesajul in ziar sau la TV. Aici sunt votantii mei. Al doilea obiectiv e zvonistica. Lumea tinde sa creada lucrurile astea si sa le povesteasca mai departe”. Legal, nimeni nu le interzice partidelor sa faca asta. Iar “tot ce nu e ilegal e normal”, spune Sorin Tudor.
(…)In 1996 a fost scandalul “telefoanelor otravite” ale PDSR. “Povestea e incredibila privita cu ochii de-acum. Acum ti se pare absolut firesc sa dai niste telefoane de reclama. Atunci, pentru asta era sa-i linseze!”, povesteste Sorin Tudor, care lucra atunci in campania pentru Emil Constantinescu. La fel cum un SMS electoral nu mai pare acum un “atentat la intimitatea cetatenilor”, s-ar putea ca in cativa ani avalansa de comentarii fabricate de partid pe Internet sa nu mai supere pe nimeni.
Pana una-alta, Sorin Tudor spune ca un student la stiinte politice poate sa faca un studiu grozav pe mesajele postacilor.
[…] bine, Sorin Tudor ne sesizeaza acum o ancheta jurnalistica extrem de interesanta si bine lucrata a celor de la Romania Libera. […]
Este adevarat ceea ce se intampla in Romania pe perioada campaniilor electorale. Sunt absolvent al Facultatii de Istorie si Geografie din cadrul Facultatii din cadrul “Universitatii Stefan cel Mare” Suceava, specializare Stiinte Politice; am avut astfel de subiecte pentru lucrarea de practica, si anume analiza comentariilor asupra articolelor din presa locala. Au fost surprize si intr-adevar se poate observa o anumita influenta si un anumit ritm de postare a comentariilor. Presa online locala din Suceava nu este foarte dezvoltata, in momentul de fata fiind doar 2 ziare online si 2 site-uri de stiri online. Am putut observa foarte usor (prin diverse tehnici ilegale pe internet) de a “vedea” ca cei care postau aveau acelasi ip, si sustinand aceeasi culoare politica.
Pot afirma ca aceasta “gherila de postaci”, sau acest fenomen, a luat amploare si in prezent, se poate observa prezenta lor in campania electorala.
Ar fi interesant de urmarit “noua comunicare politica”.
In campania de la alegerile prezidentiale s-au folosit departamente puternice pentru zona de online. Mi se pare ca Antonescu a exagerat. Am un articol la care s-au avantat ca nebunii caci nu am reusit sa le moderez si le pastrez ca exemplu de prostie. http://emildragota.blogspot.com/2009/09/inceput-campania-electorala-pentru.html
[…] sper ca cel putin doi din “criticii” mei Sorin Tudor si Dan Dumitrescu se vor bucura ca merg la […]
Este, totusi, o mare problema nu doar cu aceste mesaje, ci si cu strategia din care sunt derivate. Premisa este ca insul (nu cetateanul) este o chestie umorala, foarte proasta si josnica. Care poate fi corecta pana la un punct. Masele nu sunt nicaieri geniale si servesc doar mesaje simple. Dar daca ai sa citesti forumul unui tabloid englezesc, ai sa constati ca cei care posteaza acolo au un nivel mult mai ridicat fata de tevile de canal (forumurile) ale unor publicatii “quality” din RO. Probabil ca, pe scurt, diferenta consta in gradul de civilizatie. Care poate fi foarte usor distrus. E mult mai usor sa te intorci in padure, mai ales ca… “codru-i frate cu romanul”.