Pitiponcul si cocalara

Cu cat o comunitate este mai vehementă, cu atât membrii ei sunt mai puțini inteligenți.

Notă: Aceasta este prima însemnare de pe blog în cadrul căreia folosesc trimiteri explicite spre cuvinte vulgare. Îmi cer scuze tuturor celor care vor considera – probabil pe bună dreptate – că este vorba de o pudoare excesivă care nu își găsește nici sensul, nici logica. Asta este…

R ecunosc: nu imi plac femeile care salută cu “ce faci, c…aie“. Așa cum nu îmi plac femeile care, la fiecare 10 vorbe, aruncă un “ce p…la mea!”. Așa, să fie. Și nu îmi plac nu pentru că le-as nega dreptul metaforic de a insemina discuția, ci pentru că, atunci când se iau în serios încercând ca să-și dovedească emanciparea, dau dovadă de o crasă prostie. Pentru că preluarea sub această formă a atributelor masculinității nu face decât să dovedească faptul că, subconștient, se cred inferioare. Și că această inferioritate stă în primul lor în mintea lor și nu în mințile bărbaților care le înconjoară.

Acestea fiind spuse, voi continua aici câteva dintre lucrurile pe care nu am vrut să le spun pe WebCultura despre Marșul Panaramelor, o acțiune a femeilor care, între altele, protestând la adresa agresiunilor stradale și sexuale, “intenționează să revendice apelative precum panaramă, pițipoancă, târfă, parașută, curvă și să le folosească într-un mod pozitiv, care ne conferă putere și respect”.

Târfelor, c…aielor, stimați compatrioți

Cum se va face acest lucru? Iată ce lămuriri mi s-au dat în cadrul comentariilor:

“Cum poate fi folosit pozitiv cuvantul “panarama”? In urma cu mai mult de 20 de ani cuvantul “golan” avea o conotatie negativa, era o jignire. Acum a ajuns formula de salut. Cam la fel si cuvantul “bitch”, in tarile vorbitoare de engleza. Faptul ca unii limitati super conservatori, misogini si indoctrinati nu reusesc sa isi inchipuie inlocuirea sensului negativ al unui cuvant cu unul pozitiv, nu inseamna ca nu se poate intampla.”

A cum, sigur, îndoctrinat și limitat cum sunt, am auzit si eu femei salutându-se una pe alta: “Ce faci, târfo?; Bine, târfo”. Și, evident, niciuna dintre “târfe” nu s-a simțit jignită. Ca și în cazul lui “Ce faci c…aie?; Bine c…aie”, relația dezvoltată la nivel personal permite folosirea acestui limbaj și îi conferă un alt sens. Altfel spus, cu totul altceva ar fi dacă un străin te-ar aborda pe stradă cu aceste formule de salut.

Băi, ovare!

Î nsă, chiar și în cazul amicilor foarte apropiați, aceaste formule de salut nu reflectă în vreun fel “putere și respect”. Reflectă amiciție și atât. Serios acum: chiar ați întâlnit pe cineva care să spună “Maaamă, ce mă respectă ăla: mi-a zis c…aie, bă! Apăsat, bă! Asta înseamnă putere, frate”?

Și, dacă tot suntem la capitolul întrebări: oare de ce nu există și o formulă de salut de genul “Băi, ovare!”? Teoretic, sunt la fel de importante ca și c…aiele, la fel de ascunse și la fel de dureroase. Simplul fapt că ovare este considerat un cuvânt decent, pe care eu nu ma sfiesc a-l folosi, poate oferi un răspuns despre modul în care gândim…

Inele, sfârcuri, bijuterii

P rincipalul caz pe care își clădesc argumentația inițiatoarele Marșului Panaramelor este cel al expertului criminalist Tudorel Butoi care, în urmă cu aproape un an, a declarat pe Realitatea: “Majoritatea femeilor agresate pe strada si-au provocat agresorii cu un comportament de pitipoanca si un caracter de lelita balcanica, ar trebui sa fie atente cu cine umbla si cu cine intra in vorba, nu sa dea buzna la politie ca au fost violate”.

Omul a fost sancționat pentru această declarație. Și nu cred că “majoritatea” este un cuvânt care reflectă adevărul. Dar a spus el un neadevăr? Să mă ierte Dumnezeu, dar când mergi prin juglă nu te comporți ca în grădina zoologică, iar criminalistul vobea despre România și nu despre Olanda. În plus, să recunoaștem: dacă alegi să mergi cu chiloții la vedere – și mai și alegi să-i fluturi legați de lănțișorul de la gât – sunt puține șanse ca oamnii să înțeleagă că tocmai ai terminat de citit ceva din Freud. Așa cum, dacă îți arăți în public cerceii din sfărcuri – indiferent dacă ești bărbat sau femeie – sunt puține șanse ca oamenii să te considere “un iubitor de artă în general și de bijuterii în particular”.

Și, dacă tot vorbim despre cât de egali suntem unii cu alții: câți bărbați ați văzut umblând cu pantaloni din care să li se vadă chiloții? Dar femei?

Cea mai tâmpită invenție de pe Pământ

D ar, suficient cu Marșul Panaramelor. Doru a spus în cadrul comentariilor, în doar câteva cuvinte, tot ce ar fi de spus despre acest demers. Iar Ștefan a conchis la fel clar: “imi pare rau ca o spun, dar nu cred ca vei reusi sa ajungi la un numitor comun cu doamnele. Daca vei reusi totusi, respectul meu”. Cum vine asta cu numitorul comun? Iată un exemplu.

El și Ea vin la fel de obosiți de la muncă. Pentru că au convenit că într-o familie modernă, nimeni nu-i mai presus de aragaz, El și Ea comandă, de comun acord, o pizza. Ca două suflete pereche, El și Ea duc, în același timp, câte o felie de pizza la gură. Ea zice: “Auzi, duci și tu gunoiul?”. În acord cu nepăsătoarele legi ale fizicii, El are nevoie de fix 45 de secunde pentru ca: sunetele să-i ajungă la timpan, neuronii să decodifice sunetele, sa lase felia de pizza din mână și, prin bunăvoința Domnului, să se și ștergă pe mâini de un servețel. Mult prea mult! După fix 15 secunde, Ea repetă întrebarea pe un ton agasat: “Duci sau nu gunoiul ăla odată?”. The End.

Firește, exemple există și de partea cealaltă a “baricadei”. Din câte am înțeles, capacul de toaletă pare a fi cel mai des invocat subiect. Fapt care mă face să cred că a fost inventat doar așa, pentru a băga zâzanie între sexe. Și că este cea mai tâmpită invenție de pe Pământ.

În loc de încheiere

Să fim bine înțeleși: nu toate femeile sunt proaste, însă, fără putință de tăgadă, unele femei chiar sunt proaste. Așa cum nu toate femeile sunt curve, însă, indiscutabil, unele femei chiar sunt curve. Și nici bărbații nu sunt mai breji.

Recomandări

2 comentarii

  1. Alina

    Este prima oara cnad citesc blogul asta dar as fi vrut sa fac cateva mentiuni despre acest Mars .mi s epare clar ca scopul lui e de a face vizibile niste probleme ale femeilor. Ca vor starni reactii contra, e de asteptat. Mie imi place faptul ca treptat, anumite probleme vor fi puse pe agenda publica. Chiar daca intr-un mod mai controversat. Intotdeauan din marsuri sunt fotografiate cele mai sclipicioae eprsoane, fara sa se vada ca ins pate sunt mame si tati, si oameni perfect normali. Asa va fi si acum, si o dovada a cat de prost inteleasa este ideea, e chiar postul tau. Ideea nu e sa sensibilizezi mintile superficiale, fiindca daca ai pune si bunici cu batic pe cap ar gasi de comentat, ci la mintile cu un pic de sol fertil, sa se ridice un semn de intrebare.
    ps: apropo de remarca cu femrilr caresi tin chilotii la vedere; tocmai asta e idee. ca sunt violate, fluierate, fete, femei, fetite perfect decent imbracate. Ce spui tu face parte din seria: “m-a batut barbatul” “pai ce ai facut?”. Ideea e sa nu fii animal si sa nu agresevi, invadezi, lovesti, claxonezi cu copilul in masina. Nu sa-si puna ele basma.

Adaugă comentariu