Lege romaneasca impotriva web 2.0?

[Actualizare:] Bogdan Manolea ne explica despre ce este vorba de fapt.

Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor “intentioneaza modificarea conditiilor de utilizare a muzicii pe internet cu efecte economice dure asupra majoritatii site-urilor si blogurilor din Romania.

Astfel, un blog sau un site care va contine linkuri catre videoclipuri sau melodii preluate de pe site-uri de tip Youtube, Trilulilu si care are bannere de orice natura (platite sau gratuite) pentru a promova produse/servicii va trebui sa plateasca minim 1.000 RON pe luna (taxa pentru mai putin de 100.000 de afisari pe luna) pentru acele linkuri“.

Afirmatiile ii apartin lui Dan Virtopeanu, membru fondator al Asociatiei Romane a Operatorilor Nationali de Servicii Audiotext (ARONSA). Puteti citi comunicatul de presa aici (via Alex).

Spune Dan Virtopeanu:

Sper ca intr-un moment dificil, jucatorii din online (indiferent ca au site-uri de content sau bloguri) sa se uneasca in demersul nostru de a gasi o modalitate echitabila si de bun simt in privinta utilizarii muzicii pe internet. Sper ca si autorii si artistii sa inteleaga ca actuala propunere care trebuie sa fie finalizata in 2 saptamani nu le va aduce mai multi bani, doar mai putina notorietate.

Si, in ceea ce ma priveste, sunt perfect de acord cu el.

Recomandări

5 comentarii

 1. Bogdan

  Mi se pare mie sau domnul Dan Virtopeanu s-a trezit sa formuleze aberant concepte foarte cuprinzatoare ?

  Care este finalitatea acestui demers ? Refuzam sa gandim oare?
  Credeti ca va plati cineva aceste drepturi ? Vom declansa o adevarata vanatoare de vrajitoare doar pentru a creste faima cuiva ?

  Credeti ca veti vedea 1 leu de la Youtube & Co ?
  Cum se defineste un site romanesc ?
  – serverele sunt in Romania ?
  – proprietarul e roman ?
  – domeniul e .ro ?

  Daca la ideea de embeded mai putem discuta, desi e aberant, totusi la ideea de link deja se tinde catre imbecilitate.
  E noua ideea de a plati pentru ca ai pus un link catre un alt site !

  Cred ca cei care vin cu astfel de idei sunt atat de departe de fenomenul numit internet, inca discutia nu poate avea loc si este echivalentul discutiei cu un cimpanzeu, pentru ca nu inteleg cum functioneaza internetul.

  Culmea este ca artistii din Romania, in marea lor majoritate ajung sa aiba singura distributie (ilegala) pe internet, sub forma de mp3. Cand a fost ultima oara cand ati cumparat un CD al unei formatii romanesti ?

  Rezumand problema: “un nebun arunca o piatra in lac si 100 de intelepti incearca sa o gaseasca…”

 2. […] Alex Mihaileanu Cristian Manafu Alex Brie Florin Grozea Dan Virtopeanu Blogatu Vivi Codex Politicus Sorin Tudor Bobby Voicu ArhiBlog eCostin Cabral […]

 3. diy

  Puteti participa la întâlnirea ORDA pentru Acordul INTERNET Joi 5 noiembrie 2009, ora 13:00 la sediul Centrului Info Europa din Calea Victoriei nr. 88, sector 1, Bucureşti (Piata Revoluţiei, Clădirea Biblioteca Centrală Universitară). Confirmati participarea la adresa de e-mail: alina.iordache@orda.gov.ro.

  Textul acordului, o traducere a variantei franceze, il gasiti pe http://www.orda.ro, al treilea titlu de pe coloana din stanga.

 4. […] dezvoltarea şi protecţia operelor pe noile reţele digitale. Din nefericire n-am putut onora invitatia primită, deși tema dezbaterilor mă interesează mult. Chiar foarte […]

Adaugă comentariu