La multi ani, Emil Constantinescu

Astazi, Emil Constantinescu isi aniverseaza ziua de nastere.

“Dictaturile s-au nascut si s-au mentinut prin ura. In 1989 am crezut ca vom scapa de ura. Dar acum, noua ani mai tarziu, stim ca n-am scapat de acest blestem. Exista inca oameni care folosesc ura ca arma politica; cei care seamana astazi ura sunt atat profitori ai ultimei dictaturi, cat si profitori ai anilor care au urmat. Pentru a supravietui, asemenea oameni au nevoie de teama si confuzia altora, de haos. Intr-o societate in care domneste legea, ei ar fi infranti de oamenii cinstiti si muncitori. Pentru a crea si intretine confuzie si haos, ei lovesc in armata, in justitie, in biserica, in institutiile capabile sa apere viata linistita a oamenilor, siguranta persoanelor si a bunurilor.

De aceea avem nevoie de adevarul intreg din cei 45 de ani de comunism, avem nevoie de adevarul din decembrie 1989, avem nevoie de adevarul de dupa revolutie.

Solidaritatea impotriva dictaturii nu trebuie sa fie simbolica. Ea are valoare practica atata timp cat vechile dictaturi au lasat urme adanci in noi si printre noi. Asemenea urme sunt birocratii care umilesc cetateanul, uitand ca acesta ii intretine din proprii lui bani, traficul de influenta, santajul, intimidarea prin calomnii monstruoase sau ideea unei mari parti a justitiabililor ca trebuie sa li se faca “dreptate” chiar daca se incalca legile. Nici un cetatean roman nu poate fi sigur de drepturile lui daca vom permite ca drepturile unui singur cetatean sa fie nesocotite, indiferent ca este vorba despre proprietate sau de prezumtia de nevinovatie.” (Mesaj cu ocazia Zilei Solidarităţii Naţionale Impotriva Dictaturii –  Bucureşti, 1998)

Recomandări

2 comentarii

  1. Un om de o decenta extraordinara. Uitandu-ma in urma si facand o comparatie cu noul val politic…ma ingrozesc.
    Revenind la subiect…La multi ani Emil Constantinescu. Te-am votat…si mi-as dori sa mai pot vota oameni ca tine..

  2. Cristi

    citind franturile de discurs ale lui Constantinescu (nu stiu daca le-a scris chiar el), imi par ireale prin raportare la stadiul actual de degradare a spatiului public. parca ar veni dintr-un vis frumos…

Adaugă comentariu