Stupefianta, afirmatia apartine lui Vladimir Voronin. Citesc pe Hotnews.ro:
“Intre ideologia comunista si doctrina crestina sunt foarte multe asemanari si dupa parerea noastra, a comunistilor, Iisus Hristos a fost primul comunist”, a declarat presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, in timpul unei vizite recente la o manastire, informeaza Romanian Global News.
In .ro, o agentie de advertising a incercat sa nasca, pe spatele comunistilor, un proiect capitalist. Pe moment, proiectul nu da semne de reusita. Poate este doar ghinion. Sau, poate ca asa este dat: ca din orice comunist sa se aleaga praful.
Surpriza! Si eu sunt de acord cu Voronin.
Numai ca nu e ideea lui ci e o “analiza” clasica a curentelor de gandire.
Totusi eu nu as face o legatura directa intre Isus sau comunitatile crestine timpurii si comunism. Comunismul este o ideologie care poate fi considerata o “nostalgie” a mai multor curente religioase egalitare.
In schimb daca putem considera cultura crestina generatoarea unor curente de gandire politica, ar fi vorba in primul rand de fix…crestin democratie (sau conservatorism etc.). Si asta pentru ca atat crestinismul catolic, dar si cel ortodox, numai egalitare nu sunt.
@ Dragos,
Nu ar fi vorba de crestin democratie (crestin-democratii cred in Dumnezeu si respecta proprietatea privata!). Ar fi vorba de crestin-comunism (e o “ciudatenie” mai veche; poti citi despre ea aici).
In plus, din cate stiu eu, Hristos nu a nationalizat nimic…
Pai in primul rand noi nu am avut un comunism in Romania (in sensul definitiei lui). Am avut o combinatie de comunism cu mult totalitarism. De aici si discrepanta.
Elemente comune exista intre crestinism si comunism cum ar fi ajutorarea aproapelui (masuri de protectie sociala, integrare la promovarea facultatii / liceului etc.) de exemplu.
Totusi in comunism (cel din definitie) nu sunt incluse abuzurile, nationalizari, expropieri, eliminarea celor cu viziune diferita (vezi canal, beciurile securitatii etc.), puternica favorizare a celor din partid si securitate, organizatii de represiune (securitate) si asa mai departe.
Asta cu ideologia comunista care in teorie ar fi fost buna, doar practica a ciuntit-o, e periculoasa rau.
Ideologiile nu sunt ca poeziile sau pictura moderna – o creatie artistica care nu poate fi judecata in termeni etici (ex. buna/rea). Nu, ideologiile sunt viziuni de cele mai multe ori precise despre cum trebuie sa arate o societate. In plus sunt normative (adica ii indeamna pe oameni sa faca actiuni in vederea atingerii unei viziuni).
In consecinta, putem si trebuie sa judecam ideologiile in termeni etici – sa spunem ca o ideologie este mai rea sau ca alta e mai buna.
Iar despre comunism putem sa spunem, slava Domnului:
si teoretic ca “nu poate duce la altceva decat la tiranie si la barbarism”,
dar si practic ca “nicaieri unde s-a incercat aplicarea lui nu s-a ajuns decat la tiranie si mai multa nedreptate”.
De aceea, ideea de a vorbi de o diferenta intre teoria si practica unei ideologii (mai ales a uneia care a fost cea mai la moda ideologie a unui secol intreg) mi se pare nepotrivit.
@ Dragos,
Punct ochit, punct lovit! 🙂