Guvernarea Ceausescu

Daca, din curiozitate, incercati sa accesati pagina de internet iliescu.com veti ajunge automat in pagina ceausescu.org.

Lucrurile sunt asa de multa vreme: probabil ca persoana care a cumparat cele doua domenii a vazut in aceast mic artificiu online, daca nu un soi de razbunare, macar un graunte de ironie. Si, probabil, in urma cu cativa ani, inca se mai putea gandi ca, pentru un politician, asocierea cu numele lui Ceausescu ar putea reprezenta o jignire.

Astazi, situatia pare a se fi schimbat. La o simpla cautare pe Google obtinem peste 2.400.000 de pagini internet in care se vorbeste despre Ceausescu. Sigur, situatia nu trebuie sa mire: multumita delasarii mioritice, Ceausescu este, pe plan international, unul dintre cele mai cunoscute „branduri romanesti”. Trist este ca „brandul Ceausescu” incepe sa fie din ce in ce mai cautat printre politicienii romani. Si, chiar mai trist, nu doar de catre aceia etichetati ca nostalgici ai comunismului.

Anul trecut, in iulie, Agentia pentru Strategii Guvernamentale derula, ca din intamplare, o cercetare in randurile studentilor. Potrivit acesteia, un student din trei crede ca in Romania lui Ceausescu era mai bine din atat din punct de vedere educational cat si din punct de vedere al nivelului de trai. Iar un student din cinci crede ca sistemul politic ceausist era mai eficient decat cel actual. Mai mult: un student din patru ar fi de acord ca in Romania sa existe un regim politic autoritar, daca acesta ar asigura cresterea nivelului de trai, iar un student din opt crede ca ar fi bine ca in Romania sa existe un singur partid sau niciunul. Sunt oamenii care „construiesc Romania de maine”. Si sunt oamenii care trebuie cuprinsi in strategiile electorale.

Zilele trecute, Radu Berceanu, ministru din partea unui partid care se declara „de dreapta” spunea, referindu-se la eventuala reziliere a contractului cu Bechtel: „Pentru ce s-a intamplat la Autostrada Transilvania, daca mai traia Ceausescu, ii spanzura pe toti”.

Dincolo de a fi un brand, Ceausescu continua sa guverneze Romania. Stim asta cu totii, desi nimeni nu o recunoaste deschis.

(Articol publicat in Evenimentul Zilei)

Recomandări

4 comentarii

  1. Cristi

    Din pacate, Ceausescu guverneaza impreuna cu “sistemul”, care este sanatos si foarte vioi. Si adanc infipt, dupa cum afli din “Confesiunile unui cafegiu”, de exemplu.
    Si, ca sa parafrazez un alt mare carmaci, nu e adevarat doar ca sistemul e facut din oameni, ci si ca sistemul il ung aceeasi oameni…

  2. […] aceste referiri era şi studiu printre studenţi (articol de Sorin Tudor). Din studiu reieşea că 20% din studenţi consideră că “sistemul politic ceauşist era […]

  3. V-ati intrebat de ce oare ?

  4. V-ati intrebat de ce oare?

Adaugă comentariu