Dincolo de îmbătatul cu apă rece, rezultatul alegerilor locale se poate citi și în felul următor: există o probabilitate demnă de luat în calcul ca USL să nu obțină la viitoarele alegeri 50% din numărul mandatelor.
Și, privită din acest unghi, înfrîngerea zdrobitoare a PDL nu mai este chiar atât de zdrobitoare. Și lasă loc unor strategii electorale care încep să se întrevadă. Pentru înțelege aceste strategii trebuie să înțelegem mai întîi faptul că pentru Traian Băsescu nu președinția este importantă, ci Puterea. Și că Băsescu nu se poate împăca în vreun fel cu ideea de a ajunge doar un “fost președinte”, asemeni lui Emil Constantinescu, invitat când și când pe la vreun dineu sau vreo emisiune televizată. Ori, în acest moment exact aceasta riscă să devină. Fapt care face ca fotoliul de la Cotroceni să nu-l mai intereseze.
Traian Băsescu, independentul
În acest moment, singura șansă a lui Traian Băsescu de a supraviețui în cercul puterii, este să fie demis de la Cotroceni. Și de a încerca să rejoace scenariul demiterii din 2007: politicianul cel bun și independent demis de sinistrele grupări de interese. Da, independent. Pentru că Băsescu nu se va întoarce în PDL. Cel puțin nu imediat. PDL, atât cât va mai râmâne din el va fi infrastructura teritorială pentru nașterea partidului lui Mihai Răzvan Ungureanu.
Scenariul EBA reloaded
În acest moment, pe aceste direcții strategice avem așa: un Traian Băsescu independent care va putea să bată în lung și în lat țara, fără restrcițiile constituționale la care ar fi constrâns din funcția de presedințe și jucând un rol pe care îl știe, la care este foarte bun și pe care și-l dorește. Va avea el însă și cui să i se adreseze? Evident, da! Exista deja studii care arată existența unui bazin electoral pe care deși actualul PDL nu-l mai poate atinge eficient, îl poate căștiga MRU. Și exista dovada că, la nivel teritorial, PDL are infrastructura necesară pentru a susține nașterea unui nou partid (o infrastructura care a funcționat, e adevărat, la un alt nivel, atunci când Elena Băsescu a devenit europarlamentar). Iar la potențialul electorat al lui MRU se poate adauga electoratul unor independenți și, atunci când Băsescu va lua țara la pas, o parte din actualul electorat al PP-DD.
O alianță pentru Traian Băsescu
Și uite așa, se poate crea în timp util un partid condus de MRU care să ia și o parte din electoratul care la locale a votat, “din răzbunare”, USL. Și, tot în timpul util, PDL ar putea fi curățat de “figurile compromise”, chiar dacă va mai pierde câteva procente bune. Ceea ce va conta însă va fi cât vor avea “Împreună”, PDL și noul partid al lui Ungureanu. Este un scenariu care îi permite lui Traian Băsescu să viseze în repetarea istoriei: USL să câștige alegerile, dar nu cele 50 de procente de aur, iar el să revină pe principalul fotoliu al Puterii. Așa cum a mai făcut-o. Cu singura diferență că, de data aceasta va avea doar puterea nu și președinția.