Cum se îmbată statul român pe banii tăi

Știai că, la fiecare bere pe care o cumperi, statul român “bea și el o bere”, cumpărată tot din banii tăi? Mai exact:

din 2008 până în prezent, acciza la bere a crescut cu 50%. Ceea ce face ca, punând la socoteală celelalte impozite și taxe, cam jumătatea din costul fiecărui pahar cu bere pe care îl consumi să ajungă în buzunarele statului.

Sigur, ai putea să gândești că există și o jumătate plină a paharului. Și, poate chiar există. Doar că de vreme ce bugetul statului este o gaură neagră menită să ascundă afaceri clientelare și promisiuni electorale, această jumătate plină este a statului, în vreme ce, jumătatea goală îți aparține în totalitate: ca urmare a creșterii accizei, românii au pierdut deja 7.000 de locuri de muncă doar în anul 2013. Și chiar mai mult: deși menită să sporească veniturile la bugetul României, acciză mai mare la bere nu doar că a generat, de fapt, încasări mai mici la buget, dar din 2008 până în 2013 producția de bere a scăzut cu aproape 25%, iar numărul locurilor de muncă generate direct și indirect de sectorul berii s-a diminuat cu aproximativ 23%.

Sunt doar câteva dintre motivele pentru care Asociaţia Berarii României a lansat petiția online Salvează berea – o petiția care se solicită stabilirea accizei la bere la minimul european, pentru a se încuraja astfel producția locală de bre și, implicit, creșterea numărului de locuri de muncă.

Vă invit prin urmare să salvați berea românească și să semnați și voi această petiție online.

bere

Recomandări

Un comentariu

  1. Pai se putea altfel!? Orice am face trebuie sa impartim cu statul, ca de…asa vor!

Adaugă comentariu