Cine-a tras in noi, 16-22? (I)

Dupa o noapte grea, ne-am trezit tarziu, cu sufletele biciuite. Am dat drumul la televizor: “tradatorul” Vasile Milea se “sinucisese”. Imi fumam prima tigara cand zgomotul elicopterului mi-a readus in minte imaginile din Piata Romana. De data asta era un altfel de elicopter: dictatorul fugise.

Am iesit in oras: in Piata Palatului, in Piata Universitatii, la Televiziune. Strazile Bucurestiului erau inundate de oameni. Nu am vazut niciodata de atunci atat de multi oameni pe strazi. Si, mai important, nu am simtit niciodata de atunci atat de multa “fericire colectiva”. Sigur, exista fotografii. Insa, ca intotdeauna, fotografiile nu pot descrie sentimentele.

Prietenii mei au plecat spre casa, in Drumul Gazarului. Ne hotarasem sa sarbatorim asa ca noi ne-am dus spre mansarda din Theodor Aman pentru a lua cele trebuincioase. Am iesit din casa pe inserat, cu gandul de a lua metroul de la Universitate.

Bulevardul Nicolae Balcescu era aproape gol: oamenii erau stransi in Piata Palatului, cascand gura la emanatiile noii Puteri. Chiar langa restaurantul Pescarul era o agentie Aeroflot. Geamurile erau sparte, iar locul lor era luat de o bucata de sfoara pe care atarna un biletel scris de mana: “Sa demonstram ca suntem civilizati”. Inauntru erau trei pc-uri. Este greu de explicat ce insemnau atunci pc-urile… Cert este ca nimeni nu a trecut peste granita trasata de bucata aceea de sfoara…

Cand am ajuns in dreptul fostului restaurant Dunarea (acum este cazinou acolo), s-a auzit o impuscatura. Apoi o alta. In prima clipa am crezut ca mi se pare. Ne-am adapostit dupa coloana de marmura din imediata apropiere. Cu zgomot sec, gloantele infloreau schije din piatra la cativa centimetri din noi.

Pentru cateva secunde au parut sa se potoleasca. Am iesit de dupa coloana si am facut cativa pasi spre intrarea in metrou. O noua impuscatura. Instictiv m-am lasat in genunchi si am tras-o pe prietena mea dupa mine: timpul s-a dilatatat si am vazut-o cum cade, cu incetinitorul, ca intr-un film. In locul unde cu o secunda in urma ii fusese capul, o gaura hidoasa lasata de un glont se casca in parapetul din piatra.

Am fugit spre blocul din spate, cautand refugiu intr-una din scari, dar nimeni nu era dispus sa deschida. In cele din urma, cineva s-a milostivit. Eram cam 15 persoane adunate in scara aceea de bloc. Prin difuzorul unui aparat de radio, Ion Iliescu ne indemna sa aparam “revolutia”. Afara continua sa se traga.

Astazi este usor sa emiti judecati de valoare. Cert este ca atunci nu am suportat gandul ca eu stau intr-o scara de bloc in timp ce altii se sacrificau. Daca imi era frica? Imi era teribil de frica! Cu toate acestea, pentru prima si ultima data l-am ascultat pe Ion Iliescu. Si am iesit din scara de bloc, mergand pe langa ziduri, indreptandu-ma cu inima stransa spre Piata Palatului, in pocnetul sec al unor gloante venite de nicaieri. “Revolutia” trebuia aparata!

Recomandări

6 comentarii

  1. In 16-22, noi am tras in noi

  2. […] Cine-a tras in noi, 16-22? (I); […]

  3. nicu

    Ceva incredibil! Un popor intreg,peste 20 de milioane de insi nu suntem capabili sa ii descoperim pe asasinii din decembrie! Domn Sorin hai sa facem domne o organizatie cetateneasca legala care sa aibe scop: descoperire si aducerea in fata justitiei europene ( in cea romaneasca nu ma incred) a celor ce ne-au omortfratii in 89! Ce zici?

  4. “Revolutia” poate fi comparata cu “reusita” americanilor de a ajunge pe luna. Doar la TV se sustine altceva decat a fost.

  5. Popa Lin

    au tras militenii, securistii, militarii, alte trupe speciale
    toti la indicatiile pretioase ale lui nea nelu et comp, care ne chema sa venim sa aparam marea brambureala pentru a fi carne de tun
    scopul diversiunii: sa nu apara alte centre de putere mai ales necomuniste
    zecile de mii de rusi si alti cetateni straini care ERAU IN PLUS ATUNCI IN Romania trimisi de Gorbaciov trebuie sa fi jucat si ei un rol. Dupa ce vreme de secole dinspre Rasarit ne-a venit intunericul (si nu lumina, cum ziceau Bujor si ticalosii de comunisti) Moscova a trimis in decembrie 1989 un numar impresionant de agenti care sa puna umarul la daramarea SISTEMULUI tot de Moscova faurit

  6. vreau sa scriu de ce s-a intamplat la gara Constanta, ca eram acolo. Dar mi-e lene si m-am plictisit de subiect CA L-AM TOT SPUS.
    Aia din fata garii urlau ca sunt teroristii in gara, aia din gara ziceau ca teroristii sunt in fata garii.
    eu am fost in ambele tabere dar nu am gasit nici un terorist
    KAKAIA SHMEKERIA?
    CINE AU FOST CEI CARE ,, COORDONAU ACTIVITATEA” ?

Adaugă comentariu