Catalin Tolontan si BRATul intins al publicitatii online

Ieri, Catalin Tolontan publica pe blogul personal scrisoarea trimisa membrilor BRAT (prin care isi acuza competitorii de practici neloiale). Imi permit sa citez:

Stim cu totii ca piata romaneasca se indreapta spre oligopol si ca mizele de zeci si sute de milioane de euro au cai diverse de a actiona.

(…)Am dorit doar sa sesizez companiilor de presa, agentiilor de publicitate si clientilor ca piata de presa scrisa, si curind cea de Internet, au fost reglementate in privinta tirajului si audientei prin efortul solidar al nostru al tuturor membrilor BRAT. Asta s-a facut numai pe baza dedicatiei strategice pentru un principiu pe care trebuie sa decidem daca il mai pastram sau nu: Publicitatea sa se imparta in functie de performante masurabile si de ceea ce ofera fiecare ziar sau revista clientului in cautare de public pentru mesajul sau.

Sublinierile imi apartin. Si cred ca sunt cu atat mai interesante cu cat, daca ieri Catalin Tolontan se arata un aparator al necesitatii ca “publicitatea sa se imparta corect”, astazi, prin comentariile lasate pe blogul lui Orlando Nicoara, da masura a ceea ce inseamna aceasta “corectitudine”:

 • aici vorbesc in calitate de membru in Consiliul Director al BRAT. E timpul ca piata sa se indrepte catre SATI ca sistem integrator de masurare pe net.
 • ca membru al organizatiei, scrie si in statut, nu poti sa-ti concurezi propria organizatie“.

Venite din partea unui membru al Consiliului Director al BRAT, aceste cuvinte isi pierd aura de nevinovatie a unei recomandari si capata perceptia unui santaj:

daca vrei sa-ti taiem si sa-ti oferim o felie din tortul publicitatii, trebuie sa fii cu noi! Si numai cu noi!

O perceptie care atarna precum securea deasupra unei industrii inca tinere si extrem de infierbantate.

Intr-o vreme in care sintagma “mogulii presei” este folosita pe post de bau-bau national, liderii de opinie ar trebui sa fie mai cu bagare de seama cand incep sa se joace cu margelele de sticla. Pentru ca, odata sparte, in cioburile intinse peste tot se pot rani o multime de nevinovati.

Recomandări

4 comentarii

 1. […] celor de la Netbridge, partener GSP, sa aleaga in ce barca vaslesc. Pe de alta parte Sorin Tudor analizeaza, pe blogul personal, destul de critic, mesajul lui Tolontan si face cateva consideratii […]

 2. catalin tolontan

  sorin, nu e vorba de nici un santaj, ci de o alegere. Cind intri intr-o asociatie, interesul individual se supune celui general. Care primeaza. Asta e trecut in regulamentul BRAT: nu poti concura organizatia din interior. Gindeste-te, te rog, ce s-ar intimpla dc 5 companii on-line si 10 off-line si-ar face propriile sisteme de masurare, care ar concura SNA si SATI? 🙂 Pot s-o faca, dar nu din interiorul BRAT, care a investit sume mari, din cotizatiile membrilor, in cele doua sisteme de masurare.

 3. Sorin Tudor

  @ Catalin,

  Alegere este in momentul in care singur decid ce sa fac. In momentul in care tortul si cutitul sunt la tine si tot tu imi “recomanzi” sa imi platesc (!) locul la masa daca vreau si eu o felie, perceptia poate fi totul alta.

  Si daca tot vorbim despre perceptii: in cazul SATI poate exista perceptia ca, intre interesul individual si interesul general, intervine interesul de grup.

  Trafic.ro este pe piata (si este folosit de jucatorii din piata) de sapte ani. Prin urmare, SATI este “noul venit” si nu invers.

  Moment in care, intram in “neclaritatile istorice” si pun si eu o nevinovata intrebare: de ce nu a aparut SATI in acelasi moment cu BRAT? Sau, daca putin erau cei care se gandeau la internet la acea vreme, de ce nu a aparut SATI acum trei ani? Sau acum doi ani?

  O intrebare, cred eu, interesanta… 😉

 4. […] crede ca e timpul ca piata sa se indrepte catre BRAT. Sunt vorbe grele, pe care amicu Sorin nu le digera bine, da’ sper sa nu se supere ca noi il ascultam pe Tolo si am bagat deja in […]

Adaugă comentariu