Recomandări

16 comentarii

 1. Probabil că spre disperarea unora, Statele Unite vor juca un rol extrem de important, acum că episodul Libia s-a cam incheiat (doar dacă nu cumva s-or fi îmbolnăvit cu toţii şi vor face din nou poze cu Gaddafi) în Bahrein/Yemen şi în Coreea de Nord. Nu cred că saudiţii vor ignora atitudinea Statelor Unite faţă de Libia.
  Ceea ce ridică la fileu o altă minge interesantă, să fie asta, în spiritul lui Fukuyama, sfârşitul dictaturilor?

 2. @Sorin:

  De acord, stiu argmentul care suna asa: “politica externa a SUA si a marilor puteri este cinica, se intervine doar unde sunt interese si nu se intervine dincolo. De aceea nu are nimeni dreptul moral de a propune/declansa o interventie, nici macar ONU”.

  Ceea ce nu inteleg eu este “DE CE” e important un astfel de drept moral, atunci cand ne confruntam cu niste dezastre umanitare. Aplicat la oameni, care, mai mult decat statele, pot fi considerate subiecti ai eticii (adica au o constanta mai mare in timp a opiniilor, comportamentelor, vointei etc.): daca eu am fost un hot toata viata, daca n-am facut niciun bine cuiva vreodata, de ce nu am eu dreptul moral de a interveni sa opresc o crima, chiar si apeland la o solutie extrema asupra agresorului?

 3. De aceea nu are nimeni dreptul moral de a propune/declansa o interventie, nici macar ONU

  Acum mă bag şi eu ca musca în lapte, dar nu a fost ONU înfiinţat tocmai pentru acest lucru?

 4. Sorin Tudor

  @Dragos,

  Valei, ce subiect! Iar eu care credeam ca deja suntem pe “teren minat”…

  @neagrigore,

  Retorica intrebarea, nu-i asa?

 5. Întrebare retorică, retorică. Dacă ar fi, în spiritul fraţilor Cohen să tragem o concluzie din toată povestea asta, este că dacă vrei să faci ceva, pui mâna şi faci singur.
  Dincolo de petrol, interese economice etc. revoltele din nordul Africii au început în stradă.
  Este adevărat că strada nu e cel mai bun indicator democratic :D, dar măcar e un început.

 6. bos bubalus

  Si romanii au civilizat din Britania pina in Partia…Chinezii i-au invatat pe tibetani despre etica si echitate…E un truism dar istoria si istoria civilizarii o scriu intr-adevar invingatorii

Adaugă comentariu