Cel mai urât cuvânt din lume

Până nu de mult, am crezut că “borcan” este cel mai urât cuvânt din lume.

Ba mai mult: eram convins de asta. Pur și simplu nu îmi plăcea cum sună. Fără vreun motiv anume. Atât de urât mi se părea încât, în momentele în care cineva mă enerva la culme, îi spuneam în gând jignirea supremă: “borcanule!”. Sigur, la exterior mă comportam ca orice bun român: îi spuneam de mamă, de tată, de frați și surori, dar lovitura de grație i-o acordam mereu în gând: bă… ești un borcan!

Firește, nu îmi este deloc ușor să fac publică această mărturisire. Pentru că, în același timp, m-am simțit tot timpul vinovat față de borcan. Ce aveam eu cu el? Nu e și el un cuvânt ca oricare altul? Nu se rostogolesc și printre silabele lui vocale? Și atunci ce am cu el? De ce sunt borcanofob?

Și m-am simțit cu atât mai vinovat cu cât pe borcan chiar nu-l vrea nimeni: noi, românii, spunem că borcan vine din bulgară (буркан), iar ei, bulgarii spun că vine din română…

Acum , gândiți-vă puțin la sărmanul borcan: după ce că e respins și de română și de bulgară (iar în alte limbi nici că-și găsește locul), eu, unul dintre puținii oameni conștienți de drama sa, nu doar că nu-i ofer vreo consolare, dar îl mai și consider cel mai urât cuvânt din lume… Grea povară!

Ei bine, lucrurile s-au schimbat odată cu pandemia. Mai exact, în momentul în care am aflat de existența cuvântului “comorbidități”. Ăsta e un cuvânt așa urât că nici măcar dicționarele nu-l suportă. Adică, găsești cuvântul “morbidități” care, să recunoaștem, e un cuvânt suficient de urât. Dar “comorbidități” pare să fie dincolo de limitele morale ale oricărui dicționar.

Un cuvânt atât de urât încât nici măcar diminutive nu poți să-i atașezi.

Gândiți-vă la un asistent sau la o asistentă care, în încercarea de a-și arăta empatia, începe a gânguri cu o voce prietenoasă:

– Așaaa… copăcel, acum o să vă băgăm în izoletuță…

Parcă nu sună chiar atât de rău. Adică… sună rău, dar poți supraviețui cu asta până la spital.

Imaginați-vă, însă, aceeași voce gângurind:

– Ei… dar ce avem noi aici? Niște comorbidituțe!

Nu, chiar nu merge! Chiar e fatalitate!

Comorbidități – te declar cel mai urât cuvânt din lume; borcan – I set you free!

Recomandări

Adaugă comentariu