Securisti pe bloguri? Si daca Becali are dreptate?

Ieri, declaratia lui Gigi Becali privind “serviciile comuniste, securiste, care umbla toata ziua pe globuri” a facut inconjurul blogosferei. Iar bloggerii (Zoso, Costin, Orlando, Ciutacu – pentru a numi doar cativa) au prins sa se amuze.

Si era firesc sa fie asa. Pentru un om propulsat in politica prin fotbal si declaratii amuzante, agramatismul lui Becali era mai asteptat decat un nou episod dintr-un sitcom de succes. Spun “agramatism” si nu gafa. Pentru ca o intrebare ramane: si daca Gigi Becali are dreptate?

Probabil ca intr-o istorie neromantata a comunicarii politice, “serviciile comuniste, securiste” ar ocupa o pozitie privilegiata. In primii ani de dupa ’89 “baietiilor cu ochi albastrii” le erau platite diurne si bilete de avion pentru a transporta valiza cu bani si a cumpara un articol intr-o publicatie din strainatate care apoi sa fie folosit ca punct de plecare pentru demararea unui atac mediatic.

Apoi, incet, incet, lucrurile au prins a evolua. Si in timp ce internetul romanesc era construit de unii dintre bloggerii care astazi se amuza, “serviciile” invatau deja sa se foloseasca de el.

Mai intai au fost “spamurile Armaghedoanelor” umpland inboxurile ambasadelor straine. Apoi, in 2002, prima confirmare a faptului ca “serviciile” monitorizau atent internetul (atat cat era la acea vreme): arestarea abuziva a lui Mugur Ciuvica. Si astfel, pentru mai multa “siguranta”, prin 2003, biletele de avion erau platite si unor specialisti IT pentru ca intr-o saptamana de stat prin Londra sau prin Paris sa construiasca o pagina web. Tinta? Aceeasi ca si inainte: intoxicarea mass-media.

Odata cu inceputul dezvoltarii editiilor online, a aparut o noua tinta: comentariile “cititorilor”. Oameni care o viata intreaga traisera scrijelind pe hartie note informative, se recalificau acum invatand, icnind in tastaturi sub pseudonime hilare. Ii puteti recunoaste si astazi, dupa lungimea insemnarilor si ingustimea mintii, chiar daca unii dintre ei au pretentia ca sunt “coordonatori ai departamentului de reactie rapida in media electronica”.

Ei sunt oamenii la care s-a referit Gigi Becali. Daca “umbla toata ziua pe globuri”? Cu siguranta unele bloguri sunt atent monitorizate. Si, tot cu siguranta, unii dintre ei au deja bloguri. Cum insa, pana in prezent, blogosfera inca nu s-a dezvoltat pana la a fi privita ca “mediu eficient de manipulare colectiva”, activitatile desfasurate sunt inca minimale.

In rest, o intrebare retorica: a incercat cineva sa afle cati copii si nepoti de fosti securisti si-au gasit de lucru prin “primenirea” serviciilor secrete?

Cu un zambet poleit de “apartenenta la structurile euro-atlantice”, noii securisti sunt mai aroganti, mai inchistati si mai nemilosi decat parintii si unchii lor. In timp ce vechii securisti isi suplimenteaza zambitori pensiile desfasurand aceleasi “activitati operative” pe care le-au desfasurat o viata intreaga. Acum (si) cu alte mijloace.

Nota: de cateva ori mi-a fost dat sa vad “informari operative” servite, dimineata, presedintilor statului. Niste pagini amarate, cuprinzand un ghiveci de revista a presei si zvonuri de cea mai joasa speta. Paradoxal insa, nu a existat nici macar un singur presedinte al Romaniei care sa nu cada in capcana dependentei fata de aceste hartoage… Candva, voi reveni pe aceasta tema.

Recomandări

6 comentarii

  1. si daca eu sunt securist si strang date despre tine ca sa pot sa te dau in gat la momentul potrivit ? 😛

  2. Ce spui tu e perfect adevarat.

    Dar eu mai am o adaugire. Becali nu la asta s-a referit ieri. Eu unul cred ca atat il duce capul, si orice inseamna online i se pare ‘de la diavol’ Nu e prima declaratie de gen ‘internete’ pe care o face. Deci tare ma indoiesc ca a gandit atat de asezat ca tine….:)

  3. Sorin Tudor

    @ Cristi,

    Nu e nevoie sa le strangi. Ti le ofer eu, de buna voie, la urmatoarea bere!

    @ Mircea,

    Nu confunda lipsa invataturii (in amestec cu aroganta), cu lipsa de inteligenta. Becali are o inteligenta nativa. I s-a explicat cum e “treaba cu inetnetul” si, probabil, a crezut ca a inteles ce era important.

    Nu-i bai, cand va descoperi ca internetul e cu adevarat important isi va cumpar specialisti “fara numar, fara numar, fara numar”.

  4. vex

    Categoric avea dreptate Gigi! Iote ici cum aduna globberii comunisti informatia : http://www.globber.ro

  5. @ sotin asta nu so stiam cu “globurile” insa niciodata nu e prea tarziu :))

    @ Mircea “si orice inseamna online i se pare ‘de la diavol’ ”
    nu e chiar asa…. Sorin stie ce vreau sa spun si cand afirma ca Becali are o inteligenta nativa stie si el ce spune 😉

    pe scurt: am lucrat in 2004 la PNG si a fost una din cele mai interesante experiente…

    Citez din Gigi Becali: “ba da vad ca stii jmecherii cu calculatoarul o sa vin sa ma inveti si pe mine cate ceva, dar nu acum ca am alte treaba…”

    Gigi nu invata mai multe din COMODITATE. Nu ca nu ar pricepe.

  6. […] 2: Va mai aduceti aminte declaratia lui Becali privind “serviciile comuniste, securiste, care umbla toata ziua pe […]

Adaugă comentariu